Sindikat poštnih delavcev in vodstvo Pošte Slovenije sta v torek pozno ponoči po več kot osem ur dolgih pogajanjih vendarle dosegla dogovor. Sindikati so tako po dveh dneh preklicali stavko in današnji dan začeli kot običajno. Ocen finančnih posledic stavke na Pošti še nimajo.

Predvidoma šestodstotni dvig plač

Sindikalisti in vodstvo Pošte so sporočili, da so se dogovorili o načinu zaposlovanja v letu 2020 in »nekajodstotnem« zvišanju mase plač zaposlenih, kar je bila ključna stavkovna zahteva. O konkretnih številkah niso govorili. Povedali so le, da se bo masa plač povečala za 7,5 milijona evrov, zato lahko sklepamo, da so dosegli dvig plač za dobrih šest odstotkov. Pošta jih bo povišala postopoma, dvakrat v prihodnjem letu, vsakič za polovico. Dogovor sicer zajema tudi zavezo, da bo Pošta nadure izplačevala v dveh referenčnih obdobjih, pa tudi, da bo do konca marca 2020 povečala število zaposlenih še za 35 delavcev. Že februarja se je Pošta z obema reprezentativnima sindikatoma dogovorila za 312 novih zaposlenih v letu 2019, od tega so jih 231 že zaposlili. Delodajalec bo v letu 2021 izvedel tudi zdravstveno oceno delovnih mest. Iz Pošte so sporočili, da je dosežen dogovor za poslovanje družbe vzdržen.

Dviguje se drug sindikat

A s tem se delavske zahteve, kot kaže, še ne bodo končale. Kot je znano, je v minulih dneh stavkal le manjši od dveh reprezentativnih poštnih sindikatov, Sindikat poštnih delavcev. Večji, Sindikat prometa in zvez, tokrat ni stavkal, ker menijo, da uprava Pošte uresničuje vse, kar so se dogovorili že februarja. »V tem dogovoru je tudi zapisano, da v sindikatu ne bomo postavljali dodatnih zahtev, če bo uprava spoštovala zaveze. Po novem letu bomo ocenili učinke uresničenih ukrepov in razmislili, kako naprej. V tem trenutku pa razloga za stavko ni,« je povedala Saška Kumer, predsednica Sindikata prometa in zvez, a stavka v prihodnjih mesecih vendarle ni izključila.

Po februarskem dogovoru bodo zaposleni na Pošti sicer dobili višje izplačilo nadur, presežnih ur, potnih stroškov, višje dodatke in regres. »Poleg tega smo že pripravili zahteve za spremembo kolektivne pogodbe v prihodnjem letu. Te naše zahteve so bistveno večje kot učinek novega stavkovnega dogovora, ki delavcem prinaša premalo,« je zapisala Kumrova in dodala, da so vodstvu Pošte že poslali tudi zahtevo za izplačilo božičnice in poslovne uspešnosti, primerljivo s tistim, ki ga izplačujejo v Intereuropi, ki jo je Pošta prav danes dokončno prevzela.