Dva nekdanja člana upravnega odbora ter en nekdanji in en sedanji izvršni direktor Volkswagna so po navedbah nemškega tožilstva več predstavnikom delavskega sveta med majem 2011 in majem 2016 zagotovili pretirano visoke plače in dodatke, poročajo tuje tiskovne agencije.

Francoska tiskovna agencija AFP piše, da se je na ta način okoristilo pet predstavnikov delavskega sveta, pri čemer naj bi samo predsednik sveta prejel za 3,1 milijona evrov prekomernih plač ali dodatkov.

Nemška tiskovna agencija dpa pa navaja, da je prvi mož delavskega sveta Bernd Osterloh predmet ločene preiskave na podlagi suma, da je sodeloval pri kršitvi zaupanja, da pa naj se sam pri tem ne bi okoristil.

Zgodba se je začela razpletati leta 2016. Tožilstvo je sicer preiskavo zaradi domnevne goljufije pri plačah predstavnikov delavcev začelo maja 2017, novembra tega leta pa so bile na sedežu koncerna v Wolfsburgu opravljene tudi hišne preiskave.

Volkswagen se je nato decembra 2017 odločil omejiti plače predstavnikov delavcev. Nova pravila je uveljavil za vseh 14 članov vplivnega sveta delavcev koncerna. Članom sveta je potrdil le še izplačilo plač, brez letnih nagrad in drugih dodatkov.

Osterloh, ki se je svetu delavcev pridružil leta 2005 in je v tem času postal zelo vpliven, je po lastnih besedah dotlej zaslužil okoli 200.000 evrov, z novim ukrepom pa da se mu je plača več kot prepolovila.