Piech je bil med letoma 1993 in 2002 izvršni direktor Volkswagna, danes pa velja za enega najbolj zaslužnih, da se je omenjena družba razvila v največjega avtomobilskega proizvajalca na svetu, poroča dpa. Piech je Volkswagnu vladal s trdo roko, nemški Der Spiegel pa je v času njegovega vodenja atmosfero v podjetju opisal kot »Severno Korejo brez delovnega taborišča«. Piech je v avtobiografiji, objavljeni leta 2003 o sebi zapisal: »Moja potreba po harmoniji je omejena.«

Kot še poroča agencija, je Piech v nemškem avtomobilskem sektorju dominiral več desetletij in se nazadnje zavihtel na mesto predsednika nadzornega sveta, kjer se je obdržal do leta 2015. Iz podjetja je odšel po »boju za oblast« z vodjo znamke Volkswagen Martinom Winterkornom. Dve leti pozneje je Piech prodal okoli milijarde evrov vreden paket delnic, ki pa so ostale v lasti družin Porsche in Piech.

Rodil se je 17. aprila 1937 na Dunaju. Njegov oče je bil Anton Piech, mama pa Louise Porsche, hči Ferdinanda Porscheja. Obiskoval je tehnične šole in se leta 1963 zaposlil pri Porscheju.

Njegov vpliv na avtomobilsko industrijo je nesporen. Nekdanji nemški kancler Gerhard Schröder je nekoč izjavil, da je Piech avtomobilski sektor oblikoval kot nihče drug. Kot dodaja dpa, so se ga zaposleni bali in ga klicali "stari", večjo ljubezen pa so mu izkazovali vlagatelji, med katerimi se ga je prijel vzdevek »oče bogov«.

Eden od Piechovih naslednikov, Hans Dieter Pötsch, je o njem zapisal, da je Piech kljub nekaterim temnim točkam postavil velik mejnik v avtomobilski industriji.