»Francosko-španska operacija za deblokado povezave poteka od 7.30,« so po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočile francoske lokalne oblasti.

Španski mediji poročajo, da so francoski, španski in katalonski policisti proti protestnikom uporabili tudi silo, vključno s solzivcem.

Okoli 300 protestnikov, ki pri kraju La Jonquera na meji med Španijo in Francijo že 24 ur blokira avtocesto AP7, se upira policistom in ne upošteva njihovih ukazov. Katalonska policija je po navedbah medijev zaradi napada na uradno osebo aretirala enega protestnika.

K protestu sta pozvali gibanji za katalonsko neodvisnost Demokratični cunami in CDR, ki želita s tem špansko državo pozvati, da je edina pot za rešitev katalonske krize dialog. Katalonijo je nov val protestov zajel, potem ko so sredi oktobra na dolgoletne zaporne kazni obsodili devet politikov in aktivistov, ki so bili aktivni pri poskusu razglasitve neodvisnosti Katalonije.

Katalonski predsednik Quim Torra je danes poudaril, da spoštuje blokado avtoceste, ker da gre za uveljavljanje pravice do protesta. Policijo je pozval, naj to operacijo izvede pazljivo, da ne bo nihče ranjen.