Okoli 300 protestnikov je postavilo barikade na avtocesti pri kraju La Jonquera le dan po španskih parlamentarnih volitvah, na katerih so sicer slavili oslabljeni socialisti premierja Pedra Sancheza, na tretje mesto pa se je uspelo zavihteti skrajno desni Vox, ki ostro nasprotuje kakršnikoli avtonomiji.

Katalonske oblasti so potrdile, da je promet na eni od glavnih povezav med državama onemogočen v obe smeri, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

K protestu je pozvala nova skupina Demokratični cunami, ki je prejšnji mesec uspešno na ulice poslala na tisoče ljudi, ki so zablokirali dostop do letališča v Barceloni. »Ta mobilizacija je poziv mednarodni skupnosti, naj pomaga razumeti španski državi, da je edina pot, da se usedemo in pogovorimo,« so zapisali organizatorji v pozivu k današnjem protestu, ki so ga pošiljali preko aplikacije Telegram.

K udeležbi na protestni akciji je pozvala tudi mreža neodvisnosti naklonjenih katalonskih skupin CDR.

Katalonijo je zajel nov val protestov, potem ko so sredi oktobra na dolgoletne zaporne kazni obsodili devet politikov in aktivistov, ki so bili aktivni pri poskusu razglasitve neodvisnosti Katalonije.