Gorski tek z ovirami (obstacle course race) je mlada športna disciplina, ki prihaja iz ZDA. Ustanovitelj Spartan Race je Joe de Sena, ameriški vlagatelj, ki se je nesrečen v svojem pisarniškem življenju vrgel v dolge vzdržljivostne teke, pred desetimi leti pa ustanovil podjetje oziroma tekmovanje. »Špartanske tekme« hitro postajajo vse bolj priljubljene. Tekem v teku z ovirami, ki so v Ameriki vsak konec tedna, se udeležuje od pet do deset tisoč ljudi, od elitnih športnikov do rekreativcev. V 40 državah po vsem svetu je že več kot 200 tekem na leto z več kot milijon udeleženci.

Na teden preteče 120 kilometrov

»De Sena je želel spraviti čim več ljudi s kavča v naravo, pri gorskem teku z ovirami pa je prednost ta, da je zelo dostopen za množice,« pravi 29-letna Rea Kolbl. »Vanj lahko prideš iz katerega koli športa, saj je treba obvladati raznolike veščine in spretnosti. Ko enkrat začneš, postane izziv in želiš ugotoviti, kako daleč se lahko fizično priženeš, če si glava to res želi.«

Tekme Spartan Race se dogajajo bodisi na šest bodisi na 50 kilometrov, prirejajo pa tudi 24-urne tekme. Premagati je treba raznolike ovire, od plazenja v blatu in pod bodečo žico do preskakovanja različnih ovir, »ročkanja« (monkey rinks), plezanja po visoki vrvi, preskoka čez 2,5 metra visoko steno in dvigovanja ter prenašanja težkih bremen, štorov, sodov in vreč peska, seveda v strmino. In še met kopja. »V 80 odstotkih še zgrešim,« pravi Rea. Če padeš z ovire, je kazen 30 sklec v poskok.

Najučinkovitejši trening je veliko teka, veliko zgibov in vadba za splošno telesno moč, pravi šampionka, ki trenira dvakrat na dan, preteče 120 kilometrov na teden, obenem pa se vozi (in tudi tekmuje) z gorskim kolesom in hodi po hribih. »Upam, da bom še malo več plezala,« pravi.

Pomembno se ji zdi, da »špartanski« tek z ovirami ni drag: »Vse, kar potrebuješ, so čevlji za tek. Prvo tekmo sem tekla v navadnih tekaških copatih, malo je drselo, a nič posebnega.«

Rea se je najprej uveljavila kot »trail« tekačica na razdaljah od polmaratona do 50 milj, potem je vzljubila gorske teke (skyrunning, zelo tehničen gorski tek, večinoma po grebenih), pred dvema letoma pa je postala profesionalka v teku z ovirami in ena najboljših tekmovalk v Spartan Races. Najraje teče dolge, 50-kilometrske proge v hribih s 3000 metri višinske razlike, ki jih premaga v sedmih do osmih urah, pri ovirah ji je najljubša nošnja težkih bremen navkreber.

Rea vabi v Kranjsko Goro

V gorskih tekih z ovirami, daljših od osem ur, je Rea Kolbl še nepremagana, dvakrat zapored je bila svetovna prvakinja v 24-urni tekmi (ta konec tedna je na Švedskem branila naslov), trikrat je bila na stopničkah v skupni razvrstitvi ameriške serije Spartan Race, trikrat je bila med najboljšimi desetimi na svetovnih prvenstvih na 21-kilometrskih progah. V »sky runningu« je enkrat zmagala, dvakrat je bila druga. To ji ob treh večjih sponzorjih omogoča, da je ena od manj kot desetih profesionalcev, ki od gorskega teka z ovirami živijo.

Kot najstnica je deset let trenirala gimnastiko, bila je večkratna državna prvakinja, članica državne reprezentance (v generaciji z Adelo Šajn in Julijo Kamnar), najuspešnejša je bila v preskoku. Po gimnaziji je odšla v ZDA in na univerzi Berkeley končala študij fizike (znanosti o materialih), na Stanfordu je opravila magisterij, pri doktoratu pa se ji je ustavilo. »Zdi se mi, da sta bila duša in srce že od malih nog v športih,« pravi. »Med ukvarjanjem s športom sem bila zelo srečna, v laboratoriju pa malo manj, in ko sem ugotovila, da lahko enako zaslužim s športom, sem zgrabila priložnost.«

Iz Kalifornije se je preselila v Kolorado, živi v Boulderju, ameriški meki »outdoor« športov. Konec oktobra se je v Sloveniji ustavila na poti na svetovno prvenstvo na Švedskem, a obenem s posebnim poslanstvom: da se predstavi kot ambasadorka Spartan Race Slovenia, prve tekme v gorskem teku z ovirami pri nas, ki jo bo od 22. do 24. maja 2020 gostila Kranjska Gora.

»Rada bi navdahnila ljudi, da se premaknejo ven, v naravo, da se mi pridružijo v hribih in na tekmovališčih,« pravi Rea Kolbl. Spartan Race prireja tudi tekme za otroke. Poleg polmaratonske, 21-kilometrske tekme bo v Kranjski Gori tudi otroška tekma. »Ko bo ta generacija odrasla, bodo prišli na sceno pravi profesionalci,« pravi Kolblova, ki v zvezi s svojo športno kariero logično goji ambicije tudi za naprej. »Upam, da bom lahko kot profesionalna športnica nekaj ustvarila. Najraje bi imela svoj posel, v katerem bi lahko pomagala ljudem, da najdejo svojo ljubezen tudi v športu, bodisi prek treninga ali prek vodenih izletov. Glede na to, da se ukvarjam s športom od svojega petega leta, menim, da imam veliko izkušenj, obenem pa me to zelo veseli, saj rada delam z ljudmi,« pravi prvakinja gorskih tekov z ovirami.