Martinovo pomeni simbolen zaključek vinogradnikovega truda v vinogradu in je namenjeno predstavitvi vinogradnikov, vinarjev ter njihovega mošta in mladih vin. Za vse, ki živijo od grozdja in vina, je to velik praznik.

Ne le na vinorodnih območjih, temveč tudi drugod po Sloveniji različna društva in predvsem gostinci god Sv. Martina obeležujejo z organizacijo različnih družabnih, etnoloških in športnih prireditev.

Na Ptuju so se prireditve začele že s petkovo tržnico z vinarji in kulinariko, potekale pa bodo vse do ponedeljka, ko bodo razglasili bodo vinsko kraljico, princi karnevala pa bodo prvič napovedali začetek predpustnega časa.

Večje ali manjše martinove prireditve bodo ta konec tedna zaznamovale tudi druge dele Slovenije. V prestolnici bodo martinovo danes obeležili s tradicionalno ljubljansko vinsko potjo. Ta v Ljubljano pritegne vsako leto več obiskovalcev, na njej pa bo mogoče okusiti od mladih vin letošnjega letnika do jesenskih pridelkov in proizvodov ter martinovih jedi.

Ob vinskem prazniku bodo dogodki tudi na Primorskem, med drugim v Kopru, kjer bo ves konec tedna veselo v šotoru pri Bonifiki. Omeniti velja tudi martinovanje na Krasu, ki bo v Štanjelu in Sežani povezalo vinarsko tradicijo Krasa s kraško kulinariko.

V Prekmurju bo danes že 20. tradicionalni martinov pohod iz Martjancev oziroma Moravskih Toplic, martinovanji pa bosta tudi v Ljutomeru in Gornji Radgoni.

Ob tem velja opozorilo policistov, da vinjeni ljudje ne sodijo za volan. Policija bo tudi letos v času martinovih dogodkov izvajala poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov, zato je bolje in ceneje, predvsem pa varneje, v primeru odhoda na praznovanje izbrati sredstva javnega prevoza, taksije ali alternativne načine vračanja z zabav.