Nekdanji newyorški župan, milijarder in filantrop Michael Bloomberg je potrebno dokumentacijo za vstop v tekmo za demokratsko nominacijo oddal v Alabami, tik preden se je v tej zvezni državi iztekel rok za vlaganje kandidatur. V tej zvezni državi na jugu ZDA bodo primarne volitve demokratov potekale 3. marca.

Da Bloomberg razmišlja o kandidaturi, je v četrtek tvitnil njegov tiskovni predstavnik Howard Wolfson. Kot je sporočil, se namreč 77-letni milijarder boji, da nobeden od sedanjih demokratskih kandidatov na volitvah ne more premagati predsednika Donalda Trumpa. »Mike je vse bolj zaskrbljen, ker trenutno nabor kandidatov ni dober,« je dejal Wolfson. Bloomberg je sicer še marca letos zagotovil, da ne bo kandidiral, napovedal pa je, da bo finančno podprl demokrate.

Trump je ob novici, da Bloomberg razmišlja o potegovanju za nominacijo, pred Belo hišo dejal, da ni nikogar, s komer bi se raje pomeril, kot z »malim Mihcem«. »Poznam Michaela. Postal je navaden nič. Nima čarovnije, da bi se dobro obnesel,« je dejal.

Med 17 demokratskimi kandidati za nominacijo bi lahko kandidatura milijarderja in filantropa tri mesece pred primarnimi volitvami močno premešala karte, predvsem pa dodatno omajala Joa Bidna, ki se sooča z vse močnejšima tekmecema Elizabeth Warren in Berniejem Sandersom.