Podjetja naj bi ženskam prepovedala nošenje očal na delovnem mestu iz več razlogov, vsi pa so vezani na njihov zunanji videz. Nekateri delodajalci naj bi z ukrepom želeli omiliti videz prodajalk, ki naj bi z očali na nosu kupcem dajale »hladen vtis«, kot poroča BBC. Delodajalci v lepotni industriji so kot vzrok prepovedi navedli, da je na ženski z očali težje videti ličila, medtem ko so v službah letalskega prometa prepoved nošenja očal uvedli iz varnostnih razlogov.

O prepovedih v določenih podjetjih sta prva poročala Nippon TV in Business Insider, kmalu pa se je razprava prenesla tudi na družabna omrežja, kjer so se uporabniki razpisali pod ključnikom »glasses are forbidden (očala so prepovedana)«.

Profesorica sociologije na Univerzi za tuje študije v Kjotu Kumiko Nemoto trdi, da je upor proti tovrstnim zastarelim politikam na Japonskem trenutno zelo pogost. »Razlogi, zakaj ženske ne smejo nositi očal, so zares nesmiselni. Vse temelji na spolu in je precej diskriminatorno,« je poudarila in dodala: »Sploh ne gre za to, kako ženske opravljajo svoje delo. Podjetja cenijo njihov ženstven videz, ki naj bil v nasprotju s tem, da nosiš očala.«

Boj tudi proti visokim petam

Boj proti prepovedi nošenja očal na delovnem mestu je vezan tudi na boj proti obveznim visokim petam, o katerem smo nedavno že pisali. Junija je namreč skupina aktivistk s peticijo zahtevala uvedbo zakonov, ki bodo delodajalcem prepovedali ukrepe, ki ženske zaposlene diskriminirajo in jim narekujejo kodeks oblačenja, kot je nošenje visokih pet.

Takrat se je aktualni minister za zdravje in delo postavil na stran delodajalcev, ki so jim bili tovrstni ukrepi ljubi, in jih podprl. Kot poroča BBC, profesorica Nemoto sicer trdi, da žensk, ki so do obveznih visokih pet kritične, to ni utišalo in da se javna razprava o problematiki nadaljuje.