Projekta se je lotila ekipa pod imenom Ocean X, ki je specializirana za reševanje alkoholnih pijač iz ladijskih razbitin. Alkohol so rešili iz ladje Kyros, ki jo je leta 1917 potopila nemška podmornica, medtem ko je plula proti Rusiji.

Švedski fantje so 22. oktobra na plan potegnili 600 steklenic konjaka in 300 steklenic benediktanca, zeliščnega likerja. Konjak proizvajalca De Haartman, ki ga ni več med živimi, in benediktanca sedaj v laboratoriju testirajo, ali sta še pitna.

Kot je povedal vodja ekspedicije Peter Lindberg, je njegova ekipa ladijske razbitine lokalizirala že pred 20 leti, nato so jim izginile izpred oči, najti pa jim jih je uspelo šele veliko let kasneje.

Ekipa se je potopila v globine Alandskega morja, ki leži med Švedsko in Finsko, in sicer 77 metrov globoko, a je nato potrebovala več let, da je razbitine očistila opuščenih ribiških mrež.

Upajo, da je vsebina steklenic pitna

Razmere so se izkazale za preveč težavne za ročen pregled razbitin in zato so na pomoč poklicali podjetje, ki daljinsko upravlja podvodna vozila, z njihovo pomočjo pa jim je končno uspelo steklenice spraviti na kopno.

Lindberg je optimističen, da je vsebina steklenic pitna, da torej steklenice niso puščale in da je med zamaškom in alkoholom še vedno plast zraka. Več steklenic s konjakom je bilo tudi zapečatenih z tanko plastjo kositra. "Vrednost steklenic bo treba še določiti, saj je konjak znamke, ki danes ne obstaja več," je dodal.

Izrazil je tudi upanje, da bodo steklenice prodali v mednarodnih dražbenih hišah, kot so to storili že v preteklosti - in da bodo dosegle visoko ceno.