Prav tako je bil med omenjenimi prometnimi nesrečami, v katerih je umrlo 22 ljudi, en povzročitelj pod vplivom prepovedanih drog. Lani pa so štiri osebe pod vplivom alkohola povzročile prometne nesreče s smrtnim izidom, je dejal Baumkirher. Pojasnil je, da bo akcija Slovenija piha 0,0 potekala cel teden, januarja pa še dva tedna. Namen akcije je ozaveščati voznike o tem, da alkohol in mamila ne sodita v cestni promet. Napovedal je, da bodo celjski policisti poostren nadzor zaradi martinovanja izvajali zlasti v popoldanskem in nočnem času.

Baumkirher je postregel tudi s podatkom, da na območju Policijske uprave Celje vsak deseti voznik vozi pod vplivom alkohola. "Pri prometnih nesrečah s smrtnim izidom je kar ena tretjina vseh povzročiteljev nesreč pod vplivom alkohola, pri prometnih nesrečah s hudimi telesnimi poškodbami pa ena četrtina," je še dejal Baumkirher.

Alkohol je eden izmed najpogostejših dejavnikov tveganja v prometu za udeležbo v prometni nesreči. Posebej izpostavljeni tveganju za povzročitev prometne nesreče pod vplivom alkohola so glede na statistične podatke osebe v starosti 24 do 34 let, večinoma moški.

Najpogosteje se alkohol povezuje s prehitro vožnjo, nepravilno stranjo ali smerjo vožnje in neupoštevanjem prednosti. Celjskim policistom so se danes pridružili rokometaši Pivovarne Laško, ki bodo vsem voznikom, ki bodo napihali 0,00 in upoštevali vse ostale cestno prometne predpise, podarili vstopnice za ogled nedeljske tekme lige prvakov med Rokometnim klubom Pivovarna Laško in rokometaši Zagreba.