Erdogan v nastopu pred študenti teologije v Ankari ni povedal, kje in kdaj so zajeli Bagdadijevo ženo. Poudaril je, da so ZDA po operaciji, v kateri je umrl Bagdadi, zagnale ogromno komunikacijsko kampanjo. Turčija, ki je zajela njegovo soprogo, pa glede tega ni zganjala hrupa. »To danes prvič objavljam,« je dejal, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Turški predstavniki so v torek sporočili, da so v napadu v sirskem mestu Aziz prijeli eno od Bagdadijevih sester, Rasmijo Avad, pa tudi njenega soproga, snaho in pet otrok. Tudi Erdogan je danes dejal, da so prijeli "eno sestro in svaka Bagdadija".

Bagdadi ima sicer več bratov in sester, a po pisanju ameriškega časnika New York Times ni znano, ali so vsi živi.

Bagdadi se je 27. oktobra ubil, ko so ga na posestvu na severozahodu Sirije izsledile specialne sile ameriške vojske. Domnevno 48-letni Iračan je nasilno džihadistično gibanje zgradil v močno silo, ki je leta 2014 na velikem ozemlju Sirije in Iraka razglasila svoj kalifat.

Ameriški predsednik Donald Trump je Bagdadijevo smrt označil za zmago, kritiki pa opozarjajo, da Islamska država kljub temu ostaja pomembna grožnja v Siriji in drugod.

Skrajna skupina je pred dnevi sporočila, da je novi vodja džihadistov Abu Ibrahim al Hašemi al Kuraši, svoje pristaše pa pozvala, naj prisežejo zvestobo novemu voditelju.