V sporočilu je Islamska država tudi potrdila smrt še enega svojega visokega člana, Abuja Hasana al Muhadžirja, ki je prihajal iz Savdske Arabije.

Gre za tiskovnega predstavnika Bagdadija in njegovo desno roko. Visoki predstavnik kurdskih sil v Siriji je že v torek sporočil, da je bil v nedeljo ubit v ločenem napadu v vasi Ajn al Bajdah. O smrti najverjetnejšega naslednika Bagdadija je v torek govoril tudi ameriški predsednik Donald Trump.

Specialne sile ameriške vojske so Bagdadija minuli konec tedna izsledile na posestvu na severozahodu Sirije. Kot je v nedeljo pojasnil Trump, se je Bagdadi razstrelil s samomorilskim jopičem, ko so vojaki dosegli njegovo skrivališče.

Po navedbah Pentagona so specialci med operacijo poleg Bagdadija ubili še pet borcev Islamske države, dve osebi pa naj bi prijeli.

Bagdadi, domnevno 48-letni Iračan, je nasilno džihadistično gibanje zgradil v močno silo, ki je leta 2014 na velikem ozemlju Sirije in Iraka razglasila svoj kalifat. Islamska država je odgovorna za smrt na tisoče civilistov in je zagrešila številne vojne zločine.

Pentagon objavil videoposnetek operacije, v kateri je bil ubit Bagdadi

Pentagon je objavil videoposnetek, na katerem je videti ameriški specialce, ko vstopajo na dvorišče zgradbe, v kateri se je skrival Bagdadi.

General Kenneth McKenzie je na brifingu za novinarje v Pentagonu povedal, da so specialci med operacijo ubili štiri ženske in moškega, ko so ti začeli streljati na ameriško letalo, ki je sodelovalo v napadu.

Enajst otrok, ki so jih našli v zgradbi, so prepeljali na varno, je dejal McKenzie. Pojasnil je tudi, da sta skupaj z Bagdadijem, ko se je razstrelil, umrla dva in ne trije otroci. Koliko točno sta bila stara, ni vedel, je pa dejal, da sta bila mlajša od 12 let.

General ni potrdil navedb ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da je Bagdadi »ves čas cvilil, jokal in kričal«, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Povedal je, da se je Bagdadi »splazil v luknjo z dvema majhnima otrokoma in se razstrelil, medtem ko so njegovi ljudje ostali na tleh«. Drugih podrobnosti o zadnjih sekundah najbolj iskanega terorista ni želel razkriti.

Ko se je Bagdadi razstrelil, so ameriški specialci iz predora odstranili večjo količino ruševin in zavarovali njegove posmrtne ostanke, ki so jih uporabili za potrditev z analizo DNK, da gre res za Bagdadija. Njegovo truplo so nato v roku 24 ur odvrgli v morje.

Specialci so med napadom zasegli znatno količino dokumentov in drugega gradiva, na koncu pa so kompleks zravnali s tlemi.

McKenzie je še povedal, da se je vojaški pes, ki je imel pomembno vlogo v operaciji, poškodoval z električnim kablom pod napetostjo, ki ga je izpostavila bomba, s katero se je razstrelil Bagdadi. Pes se je medtem že vrnil v službo, je dodal.

Ameriški predsednik Donald Trump je danes razkril identiteto psa in sporočil, da ga bo prihodnji teden gostil v Beli hiši. Ime mu je Conan, do zdaj pa je bil to strogo varovan podatek, saj bi lahko z njegovo pomočjo identificirali specialno enoto, ki je izvedla operacijo v Siriji.

Trump je na Twitterju objavil fotomontažo, na kateri podeljuje odlikovanje psu, in pripisal, da bo živa različica Conana z Bližnjega vzhoda v Belo hišo prišla enkrat prihodnji teden.