V ponedeljek zvečer je španska državna radiotelevizija (RTVE) priredila zadnje predvolilno soočenje z voditelji glavnih španskih političnih strank, ki se bodo prihodnjo nedeljo že drugič letos pomerile na predčasnih volitvah. Najbolj žgoča tema soočenja je bila katalonska kriza.

Televizijsko soočenje se je začelo ob 22. uri in je trajalo krepko čez polnoč, osrednja figura pa je bil vodja socialistične stranke (PSOE) in sedanji vršilec dolžnosti predsednika španske vlade Pedro Sanchez. Njegovi stranki zadnje javnomnenjske raziskave napovedujejo relativno večino, ki pa mu ne bo zagotovila dovolj sedežev v parlamentu za sestavo samostojne vlade brez partnerjev. Drugi udeleženec na levem polu je bil Pablo Iglesias, prvak stranke Unidas Podemos. Desno opcijo sta zastopala predsednik Ljudske stranke (PP), ki naj bi dobila drugo največje število glasov, Pablo Casado in vodja liberalne stranke Ciudadanos (C´s) Albert Rivera, ki mu ankete napovedujejo volilno katastrofo. Soočenja se je udeležil še vodja skrajno desne profrankistične stranke Vox Santiago Abascal, ki se mu je po zadnjih meritvah javnega mnenja uspelo prebiti na tretje mesto, takoj za PP.

Le Iglesias za dialog

V debati so obravnavali pet okvirnih tem. V prvem okviru, naslovljenem Teritorialna kohezija, so se vse tri desne stranke strinjale, da bi bilo treba takoj odstaviti katalonskega predsednika Quima Torro, ukiniti katalonsko avtonomno vlado, prepovedati nacionalistične stranke in poleg drugega jezika uvesti španščino kot glavni jezik v šolah. Rivera in Casado sta še dejala, da bi morala španska centralna vlada pridobiti nazaj pristojnosti, ki so bile prenesene na avtonomne vlade (16 pokrajin in dve avtonomni mesti).

Sanchez je presenetil s predlogom, da se na splošno zakonsko prepove in kriminalizira sklic nezakonitih referendumov in da se obenem spremeni zakon o državnih medijih, ki ne bo dopuščal oddaj z nacionalističnimi vsebinami. Iglesias je v zvezi s tem Sancheza pozval, naj ne pade pod vpliv »agresivne in nevedne desnice, ki govori, da večnacionalne države ne obstajajo«. V zvezi s Katalonijo je prvak Podemosa poudarjal potrebnost dialoga in izvedbe referenduma pod določenimi pogoji. Okoli katalonskega problema so v soočenju padali težke besede in predlogi. Sanchez je izzval Casada, češ da je bila vlada njegove Ljudske stranke nesposobna, saj je dopustila nekdanjemu katalonskemu predsedniku Carlesu Puigdemontu pobegniti iz države, in obljubil, da ga bo privedel nazaj, da se mu sodi.

Na koncu neodločeno

Po mnenju španskih analitikov v debati ni bilo ne zmagovalca ne poraženca, prav tako ni prinesla nič novega glede možnih koalicijskih sporazumov za sestavo nove vlade. Najkonkretnejši je bil v predlogih Iglesias, tudi v obsodbah predlogov neofašistične stranke Vox. Njen vodja Abascal se je ob koncu počutil kot zmagovalec soočenja, v katerem je mirno in vase zaverovano predstavil ksenofobičen in skrajno špansko nacionalističen političen program svoje stranke.