Za prekop Francovega trupla se je španska socialistična vlada pod vodstvom Pedra Sancheza odločila, da bi Dolino padlih, kjer je diktator ležal doslej, preoblikovali v prostor narodne sprave. To je bila tudi ena prednostnih nalog Sanchezove vlade, ki ne želi, da bi Španija še naprej poveličevala diktatorja, ki je državi po zmagi nacionalistov v krvavi državljanski vojni (1936-1939) vladal vse do svoje smrti leta 1975.

Veličastni mavzolej v Dolini padlih, kakih 50 kilometrov od Madrida, je namreč redno privabljal privržence skrajne desnice. Mavzolej, ki ga krasi 150 metrov visok križ, je dal Franco postaviti sam, prvotno pa je bil namenjen njegovim padlim sopotnikom v državljanski vojni. Med drugim so ga gradili politični zaporniki.

Gre sicer za enega največjih množičnih grobišč v Evropi. V njem naj bi bili posmrtni ostanki več kot 30.000 padlih borcev obeh strani v državljanski vojni, ki jo je leta 1936 sprožil prav Franco z uporom proti izvoljeni republikanski vladi, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Vprašanje prekopa Francovih posmrtnih ostankov je v Španiji sprožilo politične napetosti in spore pred sodišči. Na koncu je prejšnji mesec prekop odobrilo tudi vrhovno sodišče, ki je zavrnilo niz pritožb svojcev pokojnega diktatorja.

Vlada se je nato odločila prekop izvesti danes. Komentatorji pa to dejanje povezujejo tudi z volitvami, ki bodo v Španiji 10. novembra.

Sanchez je sicer začetek prekopa Francovih posmrtnih ostankov pospremil z besedami, da gre za "veliko zmago za dostojanstvo, spomin, pravico in povračilo, s tem pa za špansko demokracijo".

Prekop Francovih posmrtnih ostankov po poročanju AFP poteka brez večjega pompa, zgolj v navzočnosti njegovih svojcev. Na kraju jih je 22, prisotna pa je tudi pravosodna ministrica Dolores Delgado. Novinarjev zraven niso pripustili.

Po načrtih naj bi štirje Francovi sorodniki krsto z njegovim balzamiranim truplom odnesli iz mavzoleja v vozilo, to pa ga bo nato prepeljalo do helikopterja, ki ga bo odpeljal na pokopališče Mingorrubio El Pardo severno od Madrida. Tam ga bodo nato prav tako zgolj v prisotnosti njegovih svojcev pokopali v grob, kjer leži njegova pokojna žena, še navaja AFP.