Strani sta ob posredovanju Rijada dogovor sklenili konec oktobra. Savdska državna televizija je tedaj poročala, da bo v skladu z dogovorom oblikovana vlada s 24 ministri, pri čemer bo vsaka stran dobila po 12 položajev. Vlada se bo v Aden lahko vrnila v sedmih dneh po podpisu sporazuma.

"Ta dogovor bo odprl novo obdobje stabilnosti v Jemnu. Kraljevina Savdska Arabija vam stoji ob strani," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP na današnji slovesnosti povedal savdski prestolonaslednik, princ Mohamed bin Salman.

Stranema je čestital tudi posebni odposlanec Združenih narodov za Jemen Martin Griffiths. "Podpis tega sporazuma je pomemben korak za naše skupne napore pri mirnem reševanju konflikta v Jemnu," je sporočil. "Poslušanje južnih deležnikov je pomembno za politične napore za mir v državi," je dodal.

Separatistične sile, ki jih vodi Južni prehodni svet, so avgusta prevzele nadzor nad Adnom, kamor se je zatekla vlada, ko so jo leta 2014 iz prestolnice Sana pregnali hutijski uporniki.

Spopadi med separatisti in vladnimi silami, ki so se vrsto let z ramo ob rami borili proti Hutijem, so sprožili bojazen, da bo država na jugu Arabskega polotoka povsem razpadla.

Med sprtima stranema so zadnje tedne potekali posredni in neposredni pogovori pod pokroviteljstvom Savdske Arabije v Džedi.