Kot je za nemško tiskovno agencijo dpa poudaril namestnik predsednika sindikata Ufo Daniel Flohr, v sindikatu niso naivni. Dokler v družbi pišejo nezavezujoča pisma, hkrati pa proti sindikatu vodijo pravne postopke, po njegovih besedah ni sprememb v odnosu. Od vodstva pričakuje več konkretnih znakov pripravljenosti na reševanje spora, preden bi v sindikatu razmislili o odpovedi stavke.

Lufthansa medtem upa na sodno prepoved stavke. Zahtevo za prepoved stavke so, kot so potrdili v družbi, vložili na delovno sodišče v Frankfurtu, ki mora zdaj oceniti, ali stavka sindikata zasleduje kolektivne pogodbene cilje.

Lufthansa se je sicer že pred časom obrnila na delovno sodišče, od katerega želi pojasnilo, ali je Ufo še pristojen za dogovarjanje o kolektivni spremembi plač. Čeprav v Lufthansi verjamejo, da sindikat po odhodu številnih članov zaradi notranjih sporov ni pristojen za zastopanje kabinskega osebja, so vseeno nakazali pripravljenost na pogovore z njim.

Letalski prevoznik je v pismu sindikatu ponudil pogovore, a so jih pripravljeni opraviti 15. februarja, ko bo z delom začelo novo vodstvo sindikata Ufo. Pred tem so odprti za predhodne, informativne pogovore.

Informativni pogovori ne nadomestijo pogajanj, pa je bil oster Flohr. Kot je dejal, zanj ni dovolj tri mesece in pol nameniti pogovorom o kraju in času sestankov.

Kabinsko osebje, ki je oktobra izvedlo enodnevno opozorilno stavko pri Lufthansinih družbah Eurowings, Germanwings, Sunexpress in Lufthansa Cityline, bo zdaj stavkalo v matični družbi. Ta se je namreč takrat stavki izognila, ker je vodstvo kabinskemu osebju nepričakovano ponudilo dvoodstotno zvišanje plač.

V Lufthansi, ki sicer razmišlja o pravnih korakih proti stavki, v času stavke v četrtek in petek načrtujejo posebni vozni red. Potnikom, ki imajo vozovnico za let v času stavke, ponujajo možnost brezplačne menjave za drug let v prihodnjih desetih dneh. Ob tem za lete v Nemčiji ponujajo menjavo za vozovnico za vlak.

Skupina Lufthansa na dan povprečno ponudi 1540 povezav. Od tega je 580 odhodov iz Nemčije in okoli 380 teh opravi matična družba Lufthansa. Predmet napovedane stavke so slednji.