Stavka se bo po napovedih sindikata Ufo, ki zastopa Lufthansino kabinsko osebje, začela danes opolnoči po srednjeevropskem času in bo trajala 48 ur. Za četrtek je Lufthansa odpovedala 700 letov, za petek pa 600. Večinoma gre za lete iz Nemčije.

Potnikom, ki imajo vozovnico za let v času stavke, prevoznik ponuja možnost brezplačne menjave za drug let v prihodnjih desetih dneh. Za lete v Nemčiji ponujajo tudi menjavo za vozovnico za vlak.

Sindikat je k stavki pozval v ponedeljek. Lufthansa je svoje zadnje upe polagala na delovno sodišče v Frankfurtu, kamor je vložila zahtevo za prepoved stavke, a jo je sodišče zavrnilo. V družbi so napovedali, da se bodo na odločitev pritožili.

Lufthansa se je na delovno sodišče obrnila že pred časom, da bi dobila mnenje o tem, ali je Ufo še pristojen za dogovarjanje o kolektivni spremembi plač. Po mnenju letalskega prevoznika je sindikat po odhodu številnih članov zaradi notranjih sporov izgubil reprezentativnost.

V minulih dneh je vodstvo Lufthanse skušalo stavko preprečiti tudi s pogovori z vodstvom sindikata, ki pa je vabilo na srečanje zavrnilo. Kot je dejal namestnik predsednika sindikata Ufo Daniel Flohr, na to ne bodo pristali, "dokler v družbi pišejo nezavezujoča pisma, hkrati pa proti sindikatu vodijo pravne postopke".

Generalni direktor Lufthanse Carsten Spohr je vodstvo Ufa in še dveh drugih sindikatov na pogovore povabil tudi danes. Uradnega odziva še ni, a so vodilni sindikalisti že v torek nakazali, da pogovori trenutno ne pridejo več v poštev.

Sindikat je 20. oktobra že izvedel enodnevno opozorilno stavko pri štirih manjših hčerinskih družbah Lufthanse. Tisti dan so morali prevozniki Eurowings, Germanwings, Sunexpress in Lufthansa Cityline odpovedati več kot 300 poletov, prizadetih je bilo okoli 60.000 potnikov.

Se je pa takrat stavki v zadnjem trenutku izognila matična družba Lufthansa, potem ko je menedžment kabinskemu osebju nepričakovano ponudil dvoodstotno zvišanje plač. Od takrat po navedbah Ufa niso dosegli napredka pri nobeni od ostalih zahtev sindikata.