Ukvarjajo se s SMD- in THT-opremljanjem tiskanih vezij, izdelavo kablov, imajo lasten razvoj in proizvodnjo EMI/RFI-filtrov za odpravo motenj, v manjšem obsegu pa skrbijo tudi za končno montažo elektronskih sklopov. Izdelujejo tiskane enote za potrebe medicine, aeronavtike, računalniške industrije, varilne tehnike in vojske. Potem ko je zadnje desetletje brezoviška družinska gazela vztrajno krepila svoj globalni položaj, je Mertik že lani podjetje s skoraj petdesetimi zaposlenimi zaupal v vodenje hčerki Sonji Rastoder, ki pa ima ob sebi tudi močno vodstveno ekipo tako na področju prodaje kot razvoja. Seveda bo Mertik še nekaj časa bedel nad financami in naložbami, s čimer se strinja tudi direktorica letošnje bronaste gazele.

Vidimo lahko, da bronasta gazela krasi vašo pisarno. Odkrito – ste jo pričakovali?

Mertik: Lahko rečem, da smo jo pričakovali. Gre za potrditev 33 let dobrega dela v podjetju. Kot osrednjeslovenska gazela leta 2014 smo dobili potrditev za pet let uspešnega dela, letos lahko rečem, da smo z novo, bronasto gazelo potrdili že deset let uspešne poslovne zgodbe, rasti.

Rastoderjeva: Sama sem bila pri tem bolj zadržana. Seveda sem pričakovala zmago na regijskem izboru, na bronasti kipec pa sem potihoma le upala.

Pa vendar vam pisarno krasi kar nekaj priznanj, kipcev.

Mertik: Imamo ogromno priznanj, veliko jih je tudi v sejni sobi. Prav na vsako posebej smo ponosni, saj gre pri tem za potrditev uspešnega dela. Po selitvi na novo lokacijo bomo poskrbeli, da bodo v avli podjetja vidna vsa.

Kaj prepoznavate kot največjo dodano vrednost pri vašem poslovanju? V preteklosti ste večkrat izpostavili proizvodno fleksibilnost, kako jo zagotavljate?

Rastoderjeva: Čeprav podjetje dela v okviru mesečnega načrta, se vsakodnevno usklajujemo z naročili, ki jih sprejmemo pod urgentno. Vsekakor se vedno skušamo najbolje prilagoditi kupcu. Z dobro organizacijo in usklajeno ekipo nam to lepo uspeva.

Mertik: Sposobni smo narediti serijo od pet do milijon in več kosov. In prav manjše serije so pogosto izziv za nas, saj nekatera od teh podjetij pozneje zrastejo, se razširijo in ostanejo naši zvesti kupci.

Kar lahko ne nazadnje ustvarjate prav s pomočjo odlične podpore tehnologov. Kako je v vaši panogi z dobrimi kadri?

Rastoderjeva: S kar nekaj tehničnimi srednjimi šolami imamo dogovorjeno, da dijaki pri nas opravijo obvezno prakso, nekaj je tudi študentov fakultete za elektrotehniko. Seveda je pri nas tudi nekaj otrok naših zaposlenih, ki smo jih po diplomi z veseljem vzeli v službo.

Mertik: Imamo to srečo, da lahko sami izberemo kader med kandidati, ki so prakso opravili pri nas.

Lani se je tudi pri vas zgodil družinski prevzem, ko ste vodenje podjetja predali v roke hčerki.

Mertik: Ko je Sonja končala fakulteto in magistrski študij, je deset let nabirala znanje in izkušnje v drugem podjetju. Ker je šlo za tuje podjetje, je dodatno pridobila tudi izkušnje sodelovanja s tujim trgom. Mlajša hči, ta je diplomirala iz kemije, je prav tako našla zaposlitev doma in je pomemben člen v uspešnosti podjetja.

Rastoderjeva: Priznam, da mi nikoli ni bilo žal, da sem se vrnila v domače podjetje, v katero sem bila na neki način vpeta od nekdaj. Seveda mi je deset let v drugem podjetju dalo drugačen pogled na to, kako gledati na zaposlenega, dobavitelja, kupca. Ko je začel oče glasno govoriti o svojem odhodu, je bila odločitev, da prevzamem vodenje družinskega podjetja, nekaj samoumevnega.

Se imate dejansko namen umakniti in podjetje povsem prepustiti hčerki? Imate konjiček, ki vas bo držal stran od podjetja?

Mertik: Konjičkov je veliko – vrtnarjenje, gobarjenje, ukvarjanje z nepremičninami, ribolov… (Smeh.) Kar težko bi izbral, kateri je najljubši. Seveda bom še vedno spremljal dogajanje v podjetju, predvsem na področju financ, investicij.

Pa vam to ustreza?

Rastoderjeva: Seveda. Temu delu, strateškim odločitvam, se za zdaj rada odpovem. (Smeh.)

V vseh letih delovanja ste se uspešno prilagajali poslovnim modelom. Kako danes vstopate na trg in v katera poslovna področja se usmerjate?

Rastoderjeva: Predvsem se usmerjamo v dejavnosti in tudi trge, kjer je predvidena rast panoge. In to so dejavnosti z zahtevnimi izdelki, kjer lahko dosežemo višjo dodano vrednost, kar nam omogoča nove investicije in širitev. Prek naših dolgoletnih kupcev so naši izdelki prisotni na trgih Južne Koreje, Kitajske in Amerike.

Kako ocenjujete vitalnost gospodarske panoge, v kateri delujete, kaj kažejo trendi, ki usmerjajo trg, in kako gledate na konkurenco?

Rastoderjeva: Konkurenca je velika tudi pri nas, saj je takih podjetij, kot je naše, vsaj deset. Zagotovo pa je vsaka konkurenca dobrodošla, saj ti preprečuje stagniranje in te žene naprej. Veš, da moraš biti še naprej dober, se razvijati in investirati. Trudimo se zagotavljati kakovost, zelo pomembna pa je za nas tudi dnevna in odprta komunikacija z našimi kupci.

Kakšen odnos pa imate z zaposlenimi?

Rastoderjeva: Spodbujamo jih k izobraževanju, zagotovo pa je ugoden tudi urnik dela, ki ostaja enoizmenski. Zavedamo se, da si vsak želi prosto popoldne preživeti na svoj način.

Mertik: Pri nas imajo zaposleni še vedno petnajst plač na leto. Regres po navadi izplačamo že marca, pred počitnicami izplačamo dobiček ali, kot sami radi pravimo, »za sladoled na dopustu«, prav tako vsi zaposleni dobijo božičnico. Tudi finančna stimulacija za uspešno delo je namenjena najpridnejšim.

Kakšni pa so načrti za usmeritev podjetja v letošnjem oziroma v prihodnjih letih?

Rastoderjeva: Vstopamo na severne trge, predvsem v Nemčijo, Avstrijo, Švico in Belgijo. Te trge smo morda v zadnjih letih nekoliko zanemarili. Prav v ta namen smo zaposlili človeka v marketingu, ki se ukvarja s predstavitvijo našega dela in našega znanja v tem delu Evrope.

Mertik: Rad bi poudaril, da podjetje MI Elektronika dela znanje. In tudi zato si želimo ostati v panogi, ki jo poznamo in kjer smo najboljši – medicina, letalstvo, računalništvo in navtika.

Kako pa ste pripravljeni na morebitno novo gospodarsko krizo, ki jo mnogi že napovedujejo?

Mertik: Sami je ne občutimo, saj smo za vsaj 30 odstotkov povečali število naročil za leto 2020. Dejstvo je, da smo prisotni razpršeno po panogah, prav tako imamo kupce na različnih trgih.

Kmalu se bo podjetje preselilo v Logatec. Je bilo to potrebno zaradi širitve novih proizvodnih linij?

Mertik: V lasti imamo še 3000 kvadratnih metrov zemljišča in lahko bi se širili na obstoječi lokaciji. Čeprav se z vsemi sosedi dobro razumemo, jim že s človeške plati nismo hoteli odvzeti pogleda. Res pa je, da se tudi z upravno enoto Vič ne da pogovarjati. Za manjši prizidek, ki smo ga želeli postaviti ob hiši, se dogovarjamo že več kot tri leta. V Logatcu pa smo se za vse potrebno dogovorili v mesecu dni.

Rastoderjeva: Bo pa tudi delo lažje potekalo v novem, veliko večjem objektu. Prav tako bomo imeli možnost širitve proizvodnje oziroma dodajanja novih linij.