Po spektakularni tekmi v sredo v pokalu, ko je Mura po enajstmetrovkah izločila Domžale, se jutri v Murski Soboti obeta še en vrhunski nogometni večer. Vodilna Olimpija, ki igra najatraktivnejši nogomet v ligi, je magnet za gledalce, zato bo Fazanerija razprodana. Navijači Mure pričakujejo, da bodo zmago in zmanjšanje zaostanka za prvim na dve točki prinesli zmagovalna miselnost moštva, taktične ukane trenerja Šimundže in slabša igralna površina, na kateri Ljubljančani ne bodo mogli uveljaviti premoči v tehničnem znanju in hitrosti. Bravo je tekmo z Mariborom poimenoval dvoboj prvakov in pripravil bogat spremljevalni program. Upa, da bodo na majhnem igrišču s strnjeno in kompaktno obrambo Mariboru omejili prostor v napadu in ga naredili nervoznega v iskanju zadetka.

Bravo – Maribordanes ob 14. uri, sodnik: Mertik

Ni zaman tokrat Nemanja Mitrović stopil pred medije. »ŽAK je specifičen teren, ker je zelo ozek z malo prostora. Bravo se zapre, zato bo tekma težka, sploh glede na našo zadnjo gostujočo tekmo,« je opozoril ljubljanski branilec Maribora. Navkljub »delovni« zmagi nad Celjem (1:0) v Ljudskem vrtu še niso pozabili poraza v Sežani (4:1). Zgodnja ura, manjše igrišče in gostovanje pri tekmecu, ki točke večinoma nabira doma. Deja vu? »Tista tekma je bila veliko opozorilo,« je previden Darko Milanič. Po novi prijateljski tekmi v Dravogradu (7:0) je pohvalil dober pristop tistih, ki igrajo manj. Amir Dervišević se je prejšnji teden prebil do prve postave, se bo še kdo? »Nikogar ne bi izvzel. Fante razumem: skupina je velika, tekem pa malo.« Ni šlo neopazno mimo razočaranje Marcosa Tavaresa za Planet TV, saj letos še sploh ni začel v prvi postavi. Bo to toliko bolj tekma, na kateri bo pritisk na Luki Zahoviću, ki je zabil do zdaj zgolj pet golov? »Ne smemo se izgubljati v nepotrpežljivosti,« je namignil Milanič. Pri Bravu sami poudarjajo, kaj je njihova prednost. »Nimamo igralcev, ki bi lahko tekme serijsko reševali individualno. Mi jih lahko zgolj in samo ekipno. Na tekmi z Mariborom lahko le pridobimo,« je poudaril Jaka Ihbeisheh.

Verjetni postavi – Bravo: Gril, Primc, Abdurahimi, Agboyi, Nukić, Ihbeisheh, Mensah, M. Matko, Žinko, Vrljičak, A. Matko. Maribor: Handanović, Milec, Mitrović, Peričić, Viler, Cretu, Dervišević, Hotić, Kronaveter, Požeg Vancaš, Zahović. Naš namig: 2.

Celje – Triglavdanes ob 16.15, sodnik: Obrenović

Celjani so očitno zapadli v krizo. Izpad v pokalu proti drugoligašu Radomljam je boleč neuspeh za klub in še bolj za trenerja Dušana Kosiča. Celjani imajo težave z doseganjem golov, saj so bili neučinkoviti na gostovanju v prvenstvu v Mariboru in v pokalu v Radomljah, kjer so tekmo vzeli preveč lagodno in se zbudili šele v zadnjih 20 minutah, ko je bilo že prepozno. Proti Triglavu bo še težje, saj bo zaradi rumenih kartonov manjkal kapetan Mitja Lotrič. »Smo v težkem položaju. Na vse skupaj smo skušali čim hitreje pozabiti in se resetirati,« pravi trener Celja Dušan Kosič.

Triglav pod vodstvom novega trenerja Vlada Šmita igra kot prerojen. Novi trener je sprostil ekipo, ki za nameček z gorenjsko trmo vztraja do konca in odločilne gole zabija v zadnjih minutah tekme. Premagal je favorita Aluminij in neposrednega tekmeca za obstanek Tabor, v gosteh nepričakovano remiziral z Muro in Rudarjem ter namučil Olimpijo. »Gremo iz tekme v tekmo. Temeljito smo se pripravili za Celje, kjer bomo skušali igrati pogumno. Če je ekipa prava, lahko na vsaki tekmi vzame točko ali tri,« pravi 39-letni strokovnjak iz Srbije Vlado Šmit, ki kranjski klub pozna do potankosti, saj je zanj igral med letoma 2012 in 2018.

Verjetni postavi – Celje: Rozman, Čalušić, Stojinović, Zaletel, Vidmajer, R. Štraus, Benedičič, Kerin, Božić, Koritnik, Vizinger. Triglav: Arko, Rogelj, Šalja, Milanović, Mlakar, Kryeziu, Brkić, Udovič, Tijanić, Majcen, Petric. Naš namig: 1.

Tabor – Rudarjutri ob 14. uri, sodnik: Kajtazović

Sežanci ostajajo domača ekipa, praznih rok so se vrnili tudi z gostovanja pri neposrednem tekmecu v Kranju. Spet so zadeli prvi, spet je bil uspešen prvi strelec Predrag Sikimić in spet so bili blizu vsaj točki, ki jo je nazadnje v ničlo spremenil zimzeleni triglavan Luka Majcen. Domov so do zdaj prinesli le eno točko iz Velenja, od koder ne prihaja le njihov naslednji tekmec, temveč tudi aktualni trener Almir Sulejmanović. Ob vseh motivih, načrtih in željah, ki se bodo ponovno prepletale na »najmanjšem stadionu v ligi«, bo vsaj ob robu zelenice več čustev. Braco, kot sežanskega trenerja kličejo igralci in prijatelji, je pač nogometno zrasel pri Rudarju in mu zdaj lahko tudi sam zada novega v seriji usodnih udarcev, ki knape potiskajo v drugo ligo. Velenjčani prihajajo na Kras s četrtim trenerjem v sezoni. Pred nalogo ujeti priključek z devetim mestom, za katerim zaostaja osem točk, je Zagrebčan Andrej Panadić. V Sežani bo moral najprej preživeti domačo otvoritveno ofenzivo, ki je v preteklosti v podrejeni položaj potisnila celo največja Olimpijo in Maribor. Prav na krilih velike zmage proti slednjemu bodo rdeče-črni tudi iskali nove tri točke, ene tistih, ki štejejo dvojno. Tudi Tabor se v prvi vrsti bori za obstanek.

Verjetni postavi – Tabor: Adam, Ristić, Azinović, Zebić, Horvat, S. Babić, Krivičić, Sever, Mihaljević, Bongongui, Sikimić. Rudar: Stopajnik, Džinić, Hrubik, Krefl, Trifković, Črnčič, Vošnjak, Filipović, Kuzmanović, Radić, Koprivnik. Naš namig: 1.

Mura – Olimpijajutri ob 16.45, sodnik: Skomina

Obe ekipi sta v vzponu in prekipevata od samozavesti. Mura je ekipa s karakterjem in odlično telesno pripravljenostjo, zato v drugih polčasih po zaostanku zmore preobrat z goli v zadnjih minutah tekme. Olimpija se ne more zanašati na utrujenost Mure po pokalnem maratonu, saj Prekmurci dobesedno letijo na valu uspehov in so specialisti za derbije z Ljubljančani ter Mariborčani. »Olimpija ima izredno kakovostno zasedbo, ki igra zelo ofenzivno in agresivno, a mi igramo doma pred polnimi tribunami, kar pomeni, da bodo navijači naš dvanajsti igralec,« pravi trener Mure Ante Šimundža. Olimpija je zaradi najboljšega strelca lige Anteja Vukušića in vpoklica velikega talenta Luke Menala v reprezentanco BiH postala zanimava tudi za medije iz sosednjih držav. Hrvaška Nova TV je včeraj na Kodeljevem pred treningom posnela dolg prispevek o obeh Dalmatincih, ki sta nosilca igre Olimpije. »Naš adut je želja po prvem mestu po jesenskem delu prvenstva. Vidim, da so igralci povsem osredotočeni na igrišče in bodo v Murski Soboti skušali zmagati. Igralci so vajeni pritiska, polne tribune bodo le še dodaten motiv. Pričakujem zanimivo in lepo tekmo z emocijami,« pravi trener Olimpije Safet Hadžić.

Verjetni postavi – Mura: Obradović, Kous, Maruško, Karamarko, Pucko, Šušnjara, Bobičanec, Kouter, Šporn, Maroša, Bubnjar. Olimpija: Vidmar, Boakye, Samardžić, Bagnack, Jurčević, Tomić, Knežević, Menalo, Cekici, Savić, Vukušić. Naš namig: 0.

Aluminij – Domžalejutri ob 19. uri, sodnik: Perić

Aluminijeva obramba je vse bolj ranljiva, saj je na dveh gostovanjih pri Olimpiji in Kopru prejela po tri gole. Izpad v pokalu je nov neuspeh Domžal in potrditev zgrešene kadrovske politike športnega direktorja Mateja Oražma v navezi s prišepetovalci s tribune in igrišča. Trenerja Andreja Razdrha boli glava, ker ekipa prejema zadetke v zadnjih minutah. Domžalam ostane reševanje sezone v prvenstvu, pri čemer pa bo moral biti 34-letni Senijad Ibričić v precej boljši formi.

Verjetni postavi – Aluminij: Kovačić, Jakšić, Pantalon, Kontek, Ploj, Vrbanec, Klepač, Petrovič, Matjašič, Živković. Domžale: Mulalić, Fink, Vujadinović, Klemenčič, Sikošek, Pišek, Mujan, Podlogar, Svetlin, Jakupović, Vuk. Naš namig: 0.