Iz Hongkonga danes poročajo o oblakih dima, ki se je dvigoval nad ulicami, običajno polnimi turistov. Številni protestniki so nosili maske, ki so jih oblasti sicer nedavno prepovedale. Medtem ko so se dopoldne zbrali bolj mirni protestniki, se jim je popoldne pridružilo več radikalnih. Policija je ustavila in preiskala številne udeležence shoda v obalnem parku, kar je spodbudilo napetosti. Na najmanj treh lokacijah so policisti uporabili solzivec in gumijaste naboje.

Manjše skupine bolj skrajnih protestnikov so se nato razbežale po mestu in postavljale barikade ter blokirale ceste na različnih lokacijah. Nekateri so z ograjami iz bližnjih luksuznih nakupovalnih centrov blokirali tudi slavno promenado Avenija zvezd.

Hongkong že skoraj pet mesecev pretresajo veliki in občasno nasilni protesti, ki jih Peking in lokalni voditelji ostro zatirajo. Ker na vidiku ni politične rešitve, je mestna policija tista, ki se spopada s protestniki. Ti so med drugim uporabili molotovke in opeke, poškodovali trgovine Kitajski naklonjenih verig in napadli drugače misleče posameznike. Na drugi strani so tolpe neznanih storilcev napadle tudi več vidnih prodemokratičnih zagovornikov. Vse skupaj je močno zamajalo ugled Hongkonga, ki je dolgo veljal za stabilno in varno okolje.

Protestniki med drugim zahtevajo neodvisno preiskavo policijskega nasilja, pomilostitev več kot 2500 aretiranih in popolnoma svobodne volitve. Vse našteto Peking in hongkonška voditeljica Carrie Lam zavračata.