Hrvaški premier Andrej Plenković je izpostavil, da so z današnjo uredbo zvišali minimalno plačo za 30 odstotkov v primerjavi z letom 2016, ko je prevzel vodenje vlade. Minimalno plačo so v mandatu njegove vlade tako zvišali za 754 kun ali nekaj več kot 100 evrov, je dejal.

Vlada je danes v sabor poslala tudi predlog davčnih sprememb, ki predvidevajo davčno razbremenitev državljanov in gospodarstva za 2,4 milijarde kun (324 milijonov evrov). Gre za sklepni, četrti krog načrtovanih davčnih sprememb, ki skupaj prinašajo devet milijard kun (1,2 milijarde evrov) davčnih razbremenitev, je dejal finančni minister Zdravko Marić.

Med drugim bodo s 1. januarjem 2020 znižali davek na dodano vrednost (DDV) s 25 na 13 odstotkov za pripravo in postrežbo hrane tudi zunaj gostinskih objektov. Ocenjujejo, da bo znižanje DDV za gostinstvo pomenilo za približno 900 milijonov kun (121 milijonov evrov) manj denarja v državnem proračunu.

Proračunsko luknjo nameravajo delno zapolniti z uvajanjem davka na brezalkoholne pijače glede na delež sladkorja kot tudi davke na energetske pijače.