Puhek, Tobi in Rambi so zadovoljno predli v naročjih in se niso vznemirjali, ker so morali prisilno zapustiti svoj dom. V družbi svojih lastnikov in soseda so tri mačke našle zaklon v dvorani Tabor, kamor so se lahko začasno umaknili vsi tisti, ki niso imeli boljše rešitve. Teh je bilo 26 od skupaj 80 ljudi, ki jih je doletela četrtkova evakuacija. Večina je bila bolgarskih delavcev, ki prebivajo v bližini nekdanje avstro-ogrske kaznilnice.

»Zaradi živali smo prišli sem čim kasneje, saj niso navajene iti od doma,« je razložila Kristina Rotman. Mačkam v dvorani ni bilo hudega. »Seveda, saj so navajene biti v naši družbi. Ubogajo na ukaz.« Ne zgolj nje in soproga Aleksandra, tudi Avgusta Petka, ki je prišel s sosedoma v dvorano. »Mucki ga imajo blazno radi,« pravi Rotmanova.

Domov so se lahko vrnili predčasno

Domov so se lahko vrnili bistveno prej, kot so pričakovali. Sirene so splošno nevarnost oznanile ob 12.01, prepoved zadrževanja v 300-metrskem pasu okoli najdišča bombe pa je bila s tuljenjem preklicana že dve uri kasneje in ne šele ob 16. uri, kot je bilo napovedano.

Zahtevna odstranitev vžigalnika

»Vse je šlo po načrtih,« si je oddahnil pirotehnik Sašo Turnšek, operacija se je iztekla po najboljšem možnem scenariju. »Vse je šlo po planu od začetka do konca,« je bil zadovoljen tudi Darko Zonjič, poveljnik državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi. Strokovna ekipa te enote je ob 12. uri spustila 250-kilogramsko bombo v osem metrov globoko jamo na gradbišču v bližini nakupovalnega središča Europark. V jamo se je zatem spustil Turnšek.

»Vzdušje je bilo napeto, a pomislekov nisem imel. To je moje delo,« je bil skromen. Z mehanskim vžigalnikom v repu bombe ni imel večjih težav, odstraniti se je pustil hitro in dokaj enostavno. Zahtevnejša je bila odstranitev sprednjega vžigalnika, saj so bili nos in nosilne kljuke močno zmečkani. A se je vendarle pustil odviti. »Notranjost vžigalnikov je bila povsem nedotaknjena, kar dokazuje, da sta bila vse prej kot nedolžna,« je poudaril.

Vžigalnika so pirotehniki nato nadzorovano uničili in bombo izvlekli iz jame. Brez vžigalnikov je povsem benigna in se jo lahko brez težav prestavi kamor koli. V prtljažniku avtomobila so jo odpeljali v skladišče v Novo Gorico, kjer jo bodo pirotehniki uporabili za vajo uničevanja v težjih razmerah.

Turisti in zaporniki bodo morali v zaklon

V nedeljo opoldne bodo v Mariboru znova dve minuti tulile sirene. Naznanile bodo začetek splošne nevarnosti zaradi pirotehnične intervencije, v kateri bodo strokovnjaki nevtralizirali 500-kilogramsko letalsko bombo iz druge svetovne vojne.

Pred tem bodo morali vsi prebivalci in zaposleni prisilno zapustiti 300-metrsko območje okoli bombe. Na tem območju živi približno tisoč ljudi, ki jim bo prav tako omogočen umik na varno v dvorano Tabor. V mestu bo hkrati začrtan 600-metrski pas umikanja, v katerem se bo med splošno nevarnostjo prepovedano gibati na prostem. »Občani, ki živijo v tem pasu, naj se ne zadržujejo v bližini oken,« je opozoril Matej Zupanič, namestnik poveljnika službe za zaščito, reševanje in obrambno načrtovanje Mestne občine Maribor. V tej coni ima prebivališče približno 2200 ljudi.

V 300-metrskem radiju okoli lokacije najdene bombe stoji hotel Mercure Maribor, v katerem je za nedeljo napovedana skupina nemških gostov. Turisti bodo smeli ostati v zgradbi, morali pa se bodo umakniti v njeno zahodno in južno krilo. Do tuljenja siren, ki bodo oznanile konec nevarnosti, bodo prisiljeni ostati v hotelu. Isti ukrep velja tudi za goste hotela City. Na robu evakuacijskega pasu so mariborski zapori. »Vodstvu zaporov smo odredili ukrep zaklanjanja,« je razložil Zupanič. »Varovance bodo v tem času premaknili v zahodni del zaporov, ki meji na Titovo cesto.«