Zaradi najdb iz obdobja druge svetovne vojne bo v četrtek in nedeljo popoldne napeto v središču Maribora, ko bodo strokovnjaki izpeljali nevtralizacijo dveh zavezniških letalskih bomb. Postopek ne bo zapleten, javnost mirijo pirotehniki, njihovo delo bo rutinsko. Več skrbi bodo še zlasti v nedeljo imeli gasilci, policija in pripadniki civilne zaščite, ki bodo morali poskrbeti za evakuacijo 300-metrskega območja okoli najdišč.

Gradbeni delavci so 250-kilogramsko bombo odkrili v soboto med izkopavanjem na gradbišču novega trgovsko-poslovnega objekta v bližini nakupovalnega središča Europark. Že dan zatem so na podobno eksplozivno najdbo naleteli delavci, ki izvajajo rekonstrukcijska dela na železniških tirih v neposredni bližini železniškega mostu ter glavne avtobusne in železniške postaje. Tam so izkopali 500-kilogramsko neeksplodirano bombo.

Bolnike bodo začasno preselili v druge prostore

»Z izvedbama pirotehničnih posegov želimo čim manj posegati v življenje Maribora, zato smo izbrali takšna datuma,« je razložil Stanislav Lotrič, namestnik generalnega direktorja uprave za zaščito in reševanje. Bombo pri Europarku bodo deaktivirali na praznični četrtek, ko je nakupovalni center zaprt, prav tako je prazen bližnji dijaški dom. Popolna evakuacija UKC Maribor ne bo potrebna. Do četrtka opoldne bodo morali za nekaj ur preseliti le bolnike v tistih sobah, ki gledajo neposredno na Titovo cesto, na območju kliničnega centra pa bo začasno omejeno gibanje. Območje v 300-metrskem pasu, v katerem je sorazmerno malo stanovanjskih objektov, bo moralo biti povsem izpraznjeno od 12. do predvidoma 16. ure.

Strokovnjaki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi v postopkih ne pričakujejo zapletov, saj imata obe bombi mehanski vžigalnik, ki je bistveno manj občutljiv na premike in ga je manj tvegano odstraniti kot kemičnega. Kemični vžigalnik je bil vgrajen v letalsko bombo, ki jo je lahkomiselni krajan Vurberka julija 2017 izkopal v bližnjem gozdu in si jo odpeljal na domače dvorišče. Nadzorovana nevtralizacija tiste bombe, pred katero so evakuirali približno 500 krajanov, je bila zapleten (piro)tehnični podvig.

V središču Maribora bodo imeli strokovnjaki nekoliko manj stresno delo. »Po evakuaciji območja bomo bombo najprej dvignili in jo položili v osem metrov globoko jamo, ki smo jo dali skopati v bližini. Pirotehnik bo v njej skušal odstraniti vžigalnik, in če mu bo uspelo, se ga bo kontrolirano uničilo in bombo odstranilo iz jame,« je postopek razložil Darko Zonjič, poveljnik državne enote za neeksplodirana ubojna sredstva. »Če pa odstranitev vžigalnika ne bo izvedljiva, bomo jamo zasuli peskom, dodali eksploziv in bombo kontrolirano razstrelili.«

Tudi nedeljski evakuacijski prostor bo znašal 300 metrov, svoje domove bo moralo začasno zapustiti približno tisoč prebivalcev, nedostopna bosta tudi avtobusna in železniška postaja. Podroben načrt evakuacije bodo strokovnjaki dorekli v prihodnjih dneh, je napovedal Aleš Ciringer, direktor Gasilske brigade Maribor.