Bela hiša je v nedeljo potrdila, da so Bagdadijevo identiteto, potem ko se je razstrelil med operacijo ameriških specialcev, potrdili s pomočjo »vizualnih dokazov in testov DNK«. Po poročanju ameriških medijev naj bi imela ameriška vojska Bagdadijev vzorec DNK v rokah že vrsto let. Dobili naj bi ga leta 2004, ko je Bagdadi deset mesecev preživel v ameriškem zaporu v Iraku. Vzorec, na katerem je bilo navedeno njegovo pravo ime Ibrahim Avad al Badry, naj bi nato poslali v laboratorij FBI v Quanticu.

Predstavnik ameriškega obrambnega ministrstva je v torek potrdil, da so koalicijske sile pridobile Bagdadijev DNK leta 2004, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Časnik Washington Post je v nedeljo poročal, da je Bagdadijeva sestra ameriškim silam prostovoljno dala vzorec DNK, ki so ga potrebovali za potrditev njegove smrti.

Predstavniki Sirskih demokratičnih sil pa so sporočili, da je eden od njihovih obveščevalcev ukradel par Bagdadijevih spodnjic, s katerih so dobili njegov DNK in tako potrdili njegovo identiteto pred operacijo.

Ameriška vojska je Bagdadija prijela 4. februarja 2004 v Faludži. Izpuščen je bil 9. decembra 2004. Osem od desetih mesecev pripora je po nekaterih podatkih preživel v zloglasnem zaporu Abu Graib, kjer so ameriški vojaki zlorabili iraške ujetnike.