Demokrati v predstavniškem domu kongresa so v začetku tega tedna, ki je postregel z odmevno ameriško likvidacijo samooklicanega kalifa Islamske države Abuja Bakra Al Bagdadija, danes pa tudi njegovega domnevnega naslednika, pohiteli z vrtenjem kolesja pri pripravi ustavne obtožbe proti predsedniku Donaldu Trumpu. Odločili so se tudi, da bodo opustili sodne bitke, s katerimi bi dosegli zaslišanje prič, ki se v preiskavi Trumpovega izsiljevanja Ukrajine za osebne politične namene temu izmikajo, ter odprli vrata javnim zaslišanjem pred televizijskimi kamerami.

Demokratski kongresnik na čelu odbora predstavniškega doma za obveščevalne dejavnosti Adam B. Schiff je konec tajnih zaslišanj pred odborom napovedal potem, ko je v ponedeljek poziv na zaslišanje zavrnil Charles Kupperman, nekdanji namestnik bivšega Trumpovega svetovalca za nacionalno varnost Johna Boltona. Kupperman je namreč od sodišča zahteval, da presodi, kako naj se odloči med kongresnim pozivom in prepovedjo Bele hiše bivšim uslužbencem, da se odzovejo na zaslišanje. Administracija vztraja, da je proces nelegitimen, ker o njem v kongresu niso glasovali, kar je bil tudi razlog, da se je predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi odločila preiskavo postaviti pred oči javnosti navkljub dosedanjim zadržkom demokratov, da se bo sprevrgla v javni politični cirkus.

Sploh prvo glasovanje o preiskavi

Predstavniški dom naj bi tako o resoluciji, s katero bo potrdil preiskavo pred ustavno obtožbo za Trumpovo odstavitev, glasoval v četrtek. Z njo bo določil pravila javnih zaslišanj in predsednikove pravice pa tudi datum objave prepisov dosedanjih tajnih zaslišanj. Poslanci se bodo tako prvič uradno opredelili do preiskave, ki so jo demokrati sprožili septembra in glede katere so imeli v stranki, ki od lanskih volitev obvlada spodnji dom kongresa, deljena mnenja. Ta niso bila vezana na odnos do predsednika, ampak na vprašanje, ali mu ves ta politični hrup ob vprašanju, koliko masla je vendarle tudi na glavi bivšega podpredsednika Joeja Bidna in njegovega sina v ukrajinski zgodbi, ne bo na koncu celo koristil.

Sama napoved odprtja javne preiskave sicer daje vedeti, da demokrati verjamejo, da imajo v rokah orodja za učinkovit impeachment, in jih želijo pokazati pred zahvalnim dnevom, ki tradicionalno zbere ameriške družine in spodbudi razmišljanja o njihovih dosežkih in prihodnosti. Poleg tega očitno hitijo, ker se zavedajo, da bo njihova osredotočenost na Trumpov poskus pritiska na tujega državnika, da poskrbi za preiskavo njegovih političnih tekmecev, v volilnem letu potisnjena v ozadje, če ne bodo prej ustavne obtožbe spravili v senat, ki ima o njej odločilno besedo.

Republikanci v kongresu so medtem dali vedeti, da bodo po stalnih pozivih h glasovanju o potrditvi postopka ustavne obtožbe v predstavniškem domu, resoluciji množično nasprotovali. »Ne bomo dali legitimnosti prevarantskemu impeachmentu Schiffa in Pelosijeve,« je tvitnil njihov vodja v predstavniškem domu Kevin McCarthy. Sprejem resolucije zaradi demokratske večine sicer ne bi smel biti vprašljiv.

Ameriški mediji navajajo, da bodo prva javna zaslišanja pred odborom za obveščevalne dejavnosti opravili s ključnimi pričami Trumpovega pritiska na ukrajinskega predsednika, med njimi z bivšo svetovalko Bele hiše Fiono Hill in bivšim ameriškim veleposlanikom v Ukrajini Williamom Taylorjem.