Trump bo pri gori Mount Rushmore 3. julija na povabilo guvernerke Južne Dakote Kristi Noem, ki ji je leta 2018 povedal, da si srčno želi, da bi nekega dne v znamenito goro poleg Georgea Washingtona, Thomasa Jeffersona, Abrahama Lincolna in Theodora Roosevelta vklesali tudi njegov obraz.

Trump si od leta 2018 tudi želi praznovati dan neodvisnosti pri gori Mount Rushmore z ognjemetom, vendar pa doslej ni dobil dovoljenja. Ameriška zvezna služba za nacionalne parke je od leta 2009 prepovedala ognjemete zaradi nevarnosti požarov v naravi in ker so ostanki pirotehničnih sredstev okužili pitno vodo v okolici.

Indijanska plemena so proti, ker nočejo, da jim Trump s svojimi privrženci prinese s seboj novi koronavirus, tako kot številni drugi spomeniki po ZDA pa so jim sedaj vse bolj sporni tudi 79 let stari obrazi "belih osvajalcev", vklesani v goro na ukradenem ozemlju.

Spomenik obkrožajo gozdovi, polni smrek in drugih dreves, zaradi suše pa že sedaj deset kilometrov južno divja požar v naravi. Južna Dakota računa na turistični denar, saj se je za ogled prireditve prijavilo 125.000 ljudi, sprejmejo pa jih lahko menda le 7500. Poleg tega pa prihod napovedujejo tudi protestniki.

Južna Dakota ima doslej manj kot 7000 potrjenih primerov okužb s koronavirusom. Trump se bo po ognjemetu vrnil v Washington, kjer bo pripravil še en ognjemet za 4. julij in proslavo na južni trati Bele hiše.