Izid glasovanja je bil pričakovan, čeprav je bilo demokratskih prebegov iz okrožij, kjer med volivci še vedno ni izrazite podpore za odstavitev Trumpa, malce manj od napovedi.

Preiskavo pred ustavno obtožbo zaradi Trumpovega izsiljevanja Ukrajine, da v zameno za vojaško pomoč uvede preiskavo teorije zarote o lastnem vpletanju v volitve leta 2016 na strani demokratov in preko sina tudi preiskavo političnega nasprotnika Josepha Bidna, vodijo trije kongresni odbori za zaprtimi vrati.

Takšne preiskave so pred ustavno obtožbo Richarda Nixona in Billa Clintona vodili posebni tožilci, kongres pa je ob prejemu materiala sprožil lastna javna zaslišanja.

Posebnega tožilca tokrat ni in preiskavo vodijo kongresni odbori sami, resolucija, ki po ustavi ni bila potrebna, pa je poleg izrisa pravil za nadaljevanje postopka namenjena odpravi pritožb republikancev o tajnem postopku, v katerem se predsednik ne more braniti.

Trump bo še naprej zavračal sodelovanje s preiskavo

Trump bo še naprej zavračal sodelovanje s preiskavo. Njegova taktika je trenutno zavračanje legitimnosti postopka in blatenje prič, ki opisujejo podrobnosti pritiska na Ukrajino in izražajo zaskrbljenost.

Preiskava je bila uvedena po novici o telefonskem pogovoru med Trumpom in ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim 25. junija, katerega delni prepis je dal Trump objaviti, čeprav so ga v Beli hiši nemudoma po izrazih zaskrbljenosti tistih, ki so ga po službeni dolžnosti poslušali, zaklenili v trezor.

Trump nenehno ponavlja, da je bil pogovor popoln, brez napake in brez pritiska na Ukrajino, pri čemer navaja tudi Zelenskega, ki pravi, da se ni počutil pod pritiskom. Preiskavo označuje za nadaljevanje lova na čarovnice in linčanje.

Republikancem je večinoma nerodno, da bi branili pogovor, zato se v obrambi predsednika raje osredotočajo na kritike postopka, ki ga vodijo demokrati. Resolucija je korak k nevtralizaciji teh kritik, čeprav ni pričakovati spremembe političnih stališč. Demokrati pravijo, da branijo ustavo pred samovoljo predsednika, republikanci pa, da gre za poskus izničenja volje ljudstva na volitvah leta 2016.

Prave obrambne strategije sicer še ni. Uredniška stran Wall Street Journala je pred dnevi poskušala z argumentom, da je Trump v bistvu preneumen, da bi znal izsiljevati Ukrajino, saj je bila pomoč na koncu izplačana brez preiskave Bidna, zatorej je nedolžen. To naj bi Trumpa hudo razjezilo in je sodelavcem zatrdil, da bi zagotovo znal izsiljevati Ukrajino, če bi to želel.

"Demokrati so prestrašeni, ker vedo, da Trumpa na volitvah ne morejo premagati," je dejal vodja manjšine v predstavniškem domu Kevin McCarthy. Steve Scalise pa se je postavil pred poster iz sovjetskih časov in demokrate obtožil, da vodijo zadeve po sovjetskih pravilih.

Enotnost republikancev v predstavniškem domu pošilja sporočilo senatu, ki bo dejansko sodil Trumpu, da gre pri ustavni obtožbi za strankarsko politiziranje. Demokrati pravijo, da ta ista enotnost kaže, da so republikanci prenehali obstajati kot stranka in so le še Trumpovi podrepniki ne glede na dejstva.

Resolucija opisuje, kako bo odbor za obveščevalne dejavnosti, ki skupaj z odboroma za mednarodne odnose in vladni nadzor vodi preiskavo pred ustavno obtožbo, sestavil poročilo o zaslišanjih za zaprtimi vrati in ga predal odboru za pravosodje, ki bo vodil javna zaslišanja. Prepisi tajnih zaslišanj bodo vmes postali javni.

Priče bodo lahko predlagali tudi republikanci, vendar le če se bo z njimi strinjala tudi večina. Trumpovi odvetniki bodo lahko sodelovali pri odprtem postopku, vendar pa bo predsednik Jerry Nadler odločal o njihovih zahtevah sproti glede na to, ali bodo še naprej ovirali postopek z zavračanjem predaje dokumentov in prepovedjo udeležbe pričam na zaslišanjih.

Pravosodni odbor bo na koncu glasoval o potrditvi obtožnice proti Trumpu, kar bo potem šlo na glasovanje pred celoten predstavniški dom. Postopek se potem predvidoma prihodnje leto seli v senat, kjer senatorji nastopajo kot porota, ki bo odločala o tem, ali bo Trump ostal na položaju.

Za zdaj nič ne kaže, da bi demokratom uspelo pridobiti na svojo stran 20 republikanskih senatorjev za dvotretjinsko večino, ki je potrebna za odstavitev predsednika ZDA.