MoMA, ki ga vsako leto obišče okoli tri milijone ljudi, naj bi s tem postal tudi prijetnejši za obiskovalce, ki imajo ob vstopu, ta je omogočen z dveh strani, zdaj več prostora za gibanje. Olajšano naj bi bilo tudi prehajanje med nadstropji, z novega minimalističnega stopnišča pa je lep razgled na vrt s skulpturami Aristida Maillola ter maketo vhoda v pariško podzemno železnico.

Aretacija protestnikov

Najbolj opazna razlika med starim in prenovljenim poslopjem muzeja je v pritličju, kjer je sedaj ogromna avla. Muzejska trgovina se nahaja pod pritličjem, s pritličja pa so vidne devet metrov visoke knjižne police, katerih postavitev so s pomočjo kuratorjev sestavljali kar dve leti. MoMA namreč premore kar okoli 300.000 knjig o umetnosti in razstavnih katalogov, več kot 1000 revij in 40.000 kartotek o posameznih umetnikih in skupinah.

Odprtje sicer ni minilo zgolj v prijetnem razpoloženju, zaznamovala ga je aretacija sedmih protestnikov. Po poročanju tujih medijev gre za člane portoriške skupnosti, ki Stevenu Tananbaumu, ki sedi v upravnem odboru muzeja, očitajo, da se je okoristil s finančno krizo v Portoriku.

Brezplačen vstop je v MoMA mogoč v dve galeriji, za ogled celotnega muzeja pa obiskovalec potrebuje približno pet ur. sta, šum