MoMA se na aktualni lokaciji v New Yorku nahaja od leta 1939, zaradi izjemnega naraščanja muzejske zbirke pa so zgradbo spreminjali že pred aktualnimi posegi, in sicer v letih 1950, 1962, 1980 in 2001.

Direktor galerije Glenn Lowry je dejal, da so tokrat prostore galerije razširili za tretjino, pri načrtu pa so sledili filozofiji prvega direktorja muzeja Alfreda Barra. "Barr si je muzej zamislil kot laboratorij, v katerega so vabljeni obiskovalci. Ti naj sodelujejo v eksperimentu opazovanja in razmišljanja o moderni umetnosti," je pojasnil Lowry. Dodal je, da je Barr razumel muzej kot delo v nastajanju, ki se spreminja in razvija tako kot moderna in sodobna umetnost.

V muzeju so se znašli in so nove prostore pridobili tako, da so prodali svojo zemljo za namen gradnje luksuznega stolpa, v katerem bo muzej odslej uporabljal prva tri nadstropja, pa tudi z nekaj posegi v obstoječo muzejsko zgradbo. Po pisanju AFP so uspeli prostore razširiti na 15.329 kvadratnih metrov, v njih pa bodo letno odslej lahko razstavili kar 900 del več kot pred prenovo, je Lowryjeve besede povzela AFP.

Zanimivo spremembo bodo v muzeju uvedli tudi v načinu razstavljanja del, ki bodo namesto po obdobjih nastanka na ogled po temah. Teme in dela bodo v galeriji menjali na pol leta, kljub vsemu pa bodo ključna dela, ki jih hrani MoMA, kot so Lokvanji Claudea Moneta ali Avignonske gospodične Pabla Picassa, na ogled ves čas.