Kaj je res in kaj ne glede varnosti pregrade, ki za zdaj še ločuje Šoštanjsko jezero od Velenjskega, bodo poskušali izvedeti šoštanjski svetniki od vodstva velenjskega premogovnika. Ta naj bi bil zaradi izkopavanja premoga glavni krivec, da je strah med domačini vse večji.

Da je stanje nasipa med Družmirskim oziroma Šoštanjskim in Velenjskim jezerom skrb zbujajoče, ker tudi Termoelektrarna tja odlaga vse manj stranskih produktov, povečini pepela, pomešanega s sadro, so svetniki na eni svojih sej razpravljali že pred dvema letoma. A jih je takrat generalni direktor Premogovnika Velenje Ludvik Golob miril, da se sicer zavedajo, da s svojo dejavnostjo močno vplivajo na okolje, a da se bodo potrudili, da bodo vplivi iz leta v leto manjši.

Izcejanje vode pri razpokah

O tem, kakšno je bilo takrat stanje nasipa in pregrade in kako ju vzdržujejo, je več povedal izvršni direktor tehničnega sektorja Termoelektrarne Šoštanj Branko Debeljak. Dejal je, da imajo moralno, zakonsko in finančno zavezo ter odgovornost, da zagotavljajo maksimalno možno varnost, zato območje kontinuirano spremljajo in urejajo. Nasip oziroma ugreznino med jezeroma sproti zapolnjujejo in izravnavajo s stabilizatom, mešanico sadre, pepela in vode iz Termoelektrarne Šoštanj, ter zemeljskimi izkopi. Dejal je tudi, da kljub slabo prepustnemu materialu, ki ga vgrajujejo v nasip, prihaja do izcejanja vode tam, kjer se pojavljajo manjše razpoke. Tudi zato je premogovnik po seji sveta začel sanirati nasip.

Oktobra lani se je v Šoštanju mudil tudi državni sekretar ministrstva za okolje in prostor Aleš Prijon in si nasip ogledal, stanje pa je bilo, kot so ugotavljali, neprimerno boljše kot leto prej. »Zadnje čase pa ugotavljamo, da se stanje znova poslabšuje, vse več je vprašanj glede pogrezanja nasipa med jezeroma, saj zračni posnetki nasipa kažejo, da ga je vse manj. Zato je prebivalce Šoštanja upravičeno strah, da bi se zgodila kakšna nesreča. Od vodstva premogovnika bomo zato zahtevali, da pojasni, kakšno je dejansko stanje in kako lahko zagotovijo stoodstotno varnost občanov,« pravi župan Darko Menih.

Če zagotovila ne bodo dobili, bodo zahtevali, da premogovnik preneha izkopavati premog, dokler ne bo nasip ustrezno dograjen in utrjen. Se pa zavedajo, da je za varnost Šoštanjčanov odgovoren tudi Holding Slovenske elektrarne, ki je lastnik premogovnika.