Glavni, 40-odstotni vlagatelj v Fiber 4.0 je bil sklad Athena Global Opportunities, ki ga je z 200 milijoni dolarjev v celoti financiralo vatikansko državno tajništvo. S skladom je sicer kot lastnik upravljal italijanski finančnik Raffaele Mincione.

Skupina Fiber 4.0 je bila leta 2018 vpletena v boj za prevzem nadzora v telekomunikacijskem podjetju Retelit, a Mincioneju na glasovanju delničarjev ni uspelo zasesti mesta v upravnem odboru. Premagali sta ga rivalski skupini, ki so ju sestavljali tuji vlagatelji.

Mincione je želel doseči razveljavitev izida glasovanja in se je v tej luči maja 2018 obrnil na Conteja kot pravnega strokovnjaka, ki bi spisal mnenje v prid skupine Fiber 4.0.

Conte je v dopisu, v katerega je imel vpogled FT, zapisal, da bi bilo glasovanje lahko razveljavljeno, če bi italijanska vlada uporabila posebna pooblastila, ki ji omogočajo blokiranje tujega nadzora v podjetjih strateškega nacionalnega pomena. Le dva tedna pozneje, junija 2018, je bil Conte imenovan za premierja in še isti mesec je njegova vlada storila prav to.

Conte je tako sedaj tarča obtožb konflikta interesa v primeru podjetja Retelit, a v njegovem kabinetu zatrjujejo, da temu ni tako, češ da se je Conte v »izogib kakršnemukoli konfliktu interesov izločil iz kakršnekoli odločitve o uporabi« posebnih pooblastil vlade.

»Conte je zgolj podal javno mnenje«

Zatrjujejo tudi, da ni poznal povezav sklada Fiber 4.0 z Vatikanom. »Conte je zgolj podal pravno mnenje in ni vedel, niti mu ni bilo treba vedeti, da so bili nekateri vlagatelji povezani z investicijskim skladom, ki ga je podpiral Vatikan in je sedaj v središču preiskave,« so še sporočili po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

V Vatikanu namreč trenutno preiskujejo nepremičninski posel, ki ga je državno tajništvo sklenilo s skladom Athena. Sekretariat naj bi vložil velike vsote denarja, shranjenega na več računih švicarskih bank, v nakup luksuznih nepremičnin v Londonu.

Preiskava se osredotoča na sum zlorabe več milijonov evrov vrednih donacij vernikov. V okviru te preiskave so doslej suspendirali pet funkcionarjev, vodila je tudi v odstop vodje vatikanske žandarmerije.

Kot piše FT, vir financiranja Mincionejevega sklada v boju za nadzor nad Retelitom ni bil nikoli razkrit in je bil dejansko neznan, dokler ni vatikanska policija ta mesec izvedla preiskave na sedežu vatikanskega državnega tajništva in zasegla številnih dokumentov in računalnikov.