Ladja trenutno pluje ob vzhodni obali južne italijanske regije Kalabrija, cilj pa naj bi dosegla v nedeljo, je povedal tiskovni predstavnik organizacije Sea-Eye Gorden Isler.

Italijansko notranje ministrstvo je ladji dovolilo vplutje v petek zvečer, potem ko sta Nemčija in Francija izrazili pripravljenost, da sprejmeta skupno 60 migrantov z ladje. Portugalska jih je pripravljena sprejeti pet, Irska pa dva.

Ladja je pred tem v petek brez dovoljenja vplula v italijanske teritorialne vode, da bi se zaščitila pred slabim vremenom.

Druga humanitarna ladja Ocean Viking je po dveh tednih čakanja na morju v četrtek v Italiji izkrcala 104 migrante, potem ko je več evropskih držav izrazilo pripravljenost sprejeti migrante.

Humanitarne ladje nevladnih organizacij, ki rešujejo migrante, še vedno po več dni čakajo na morju, ker jih Italija in Malta ne želita sprejeti, dokler druge države EU ne zagotovijo, da bodo prevzele del migrantov. Rim ladij brez zagotovil drugih držav ne sprejema, kljub temu da desničarski politik Matteo Salvini ni več italijanski notranji minister.