Aktualna prenova muzeja, v katerem letno naštejejo okoli tri milijone obiskovalcev, se je začela leta 2014, ko je arhitektka Liz Diller prepričala upravni odbor muzeja v svoj 450 milijonov dolarjev vreden projekt. Do prenove je prišlo le deset let po končani prenovi pod vodstvom japonskega arhitekta Yoshia Taniguchija.

MoMA je bila ustanovljena leta 1929. Leta 1939 se je muzej preselil na sedanjo lokacijo na 53. ulici med 5. in 6. avenijo, v zgradbo, pod katero sta se podpisala Philip Goodwin in Edward Durell Stone. V 50. in 60. letih minulega stoletja so muzej razširili po načrtih arhitekta Philipa Johnsona, leta 1984 pa so v sklopu prenove po načrtih arhitekta Cesarja Pellija podvojili galerijske prostore ter povečali in uredili tudi prostore za obiskovalce.

Arhitekturni studio Diller Scofidio + Renfro, ki med drugim stoji tudi za prenovo Lincolnovega center v New Yorku, je pri obnovi glavnega poslopja MoMA sodeloval z oblikovalskim podjetjem Gensler.

Prenovljeno poslopje MoMA je prijaznejše do obiskovalcev in jim omogoča dober pogled že z ulice, med tem ko pred prenovo obiskovalci, dokler niso plačali vstopnine, niso mogli videti ničesar.

Vhod je sedaj razširjen, vstopiti je mogoče tako s 53. kot tudi 54. ulice, po vstopu pa se obiskovalec ne znajde takoj v vrsti pred blagajno, ampak se lahko sprehodi po mogočni avli, postavljeni med staro poslopje MoMA in poslopje nekdanjega muzeja ljudske umetnosti, ki so ga v sklopu prenove porušili, kar je sprožilo tudi nekaj protestov.

Če se je bilo pred prenovo nekoliko težje znajti med razstavami, pa se prenovljeni muzej po zagotovilih arhitektke osredotočena na podrobnosti in obiskovalca. Do novih razstavnih prostorov v nadstropjih se lahko obiskovalci povzpnejo tudi po novem minimalističnem stopnišču, s katerega je lep razgled na vrt s skulpturami Aristideja Maillola ter maketo vhoda v pariško podzemno železnico. Galerije so razdeljene po temah - arhitektura, fotografija, oblikovanje, kiparstvo, slikarstvo. Brezplačen vstop je mogoč v dve galeriji, za ogled celotnega muzeja pa obiskovalec potrebuje približno pet ur.

Najbolj opazna razlika med starim in prenovljenim poslopjem muzeja je v pritličju, kjer je sedaj ogromna avla. Muzejska trgovina se nahaja pod pritličjem, s pritličja pa so vidne devet metrov visoke knjižne police, katerih postavitev so s pomočjo kuratorjev sestavljali kar dve leti. MoMA namreč premore kar okrog 300.000 knjig o umetnosti in razstavnih katalogov, več kot 1000 revij in 40.000 kartotek o posameznih umetnikih in skupinah. Poleg muzejske trgovine v spodnjih prostorih glavnega poslopja je trgovina tudi čez cesto na 53. ulici.

Odprtje prenovljenega muzeja je zaznamovala tudi aretacija sedmih protestnikov. Gre za člane portoriške skupnosti, ki Stevenu Tananbaumu, enem izmed skrbnikov muzeja očitajo, da se je okoristil s finančno krizo v Portoriku.