V šolsko dvorano na Hardeku v Ormožu je med neurjem maja lani vdrla voda in dvignila parket. Prenova je bila dolga, je pa poleg novega parketa prinesla še slačilnici, klubske prostore za rokometnega prvoligaša Jeruzalem Ormož, fitnes in tribuno, tako da je zdaj v njej prostora za več kot 700 gledalcev. V dvorani je bila danes odigrana prva tekma po prenovi (uradno odprtje bo v sredo, ko bo v slovenski ligi gostoval Maribor), Slovenija in Nizozemska pa sta se na koncu razšli brez zmagovalca.

Slovenski rokometaši so tekmo začeli v slogu lanskega neurja in hitro »zalili« Nizozemce, ki so po dobrih šestih minutah zaostajali že z 1:6. Gostje, ki bodo naslednje leto premierno v svoji zgodovini nastopili na EP (za Slovenijo in Latvijo so bili tretji v skupini in napredovali kot ena izmed štirih najboljših tretjeuvrščenih reprezentanc v osmih skupinah), so v 17. minuti zaostajali že za osem golov (5:13) in obetal se jim je polom. Enak zaostanek minus osem so imeli tudi v 39. minuti (15:23), potem pa so sledile črne minute ekipe selektorja Veselina Vujovića.

A v naslednjih pičlih šestih minutah so izbranci gostujočega selektorja, 47-letnega Islandca Erlingurja Richardssona (nekoč je bil tudi selektor svoje domovine), najprej naredili delni izid 6:0, v 54. minuti pa so se približali le na gol zaostanka (26:27). Ko so povsem razglašeni Slovenci nato dosegli dva gola zapored za vodstvo z 29:27, je kazalo, da so končno le strli odpor reprezentance iz dežele tulipanov in mlinov na veter. Toda Nizozemci, pri katerih le trije reprezentanti igrajo v domači ligi, preostali pa v tujini (kar devet v Nemčiji), so odgovorili z enako mero, izenačujoči zadetek pa so tik pred zadnjim znakom sirene dosegli s sedemmetrovke.

Drugo pripravljalno tekmo bodo Slovenci odigrali v nedeljo ob 17.30 v dvorani Lukna v Mariboru, njihov nasprotnik pa bo Srbija, ki je nocoj v Gradcu izgubila proti Avstriji s 30:32 (16:18). Lukna je že gostila slovensko izbrano vrsto – ta je oktobra lani v njej na uvodni tekmi v skupini 4 v kvalifikacijah za EP 2020 visoko premagala Latvijo (27:21).