Včerajšnje slavnostne akademije ob jubileju RZS na ljubljanskem gradu so se poleg nekdanjih rokometašev in rokometašic ter igralcev in vodstva moške reprezentance Slovenije udeležili tudi drugi pomembni gostje: predsednik Evropske rokometne zveze (EHF) Michael Wiederer, predsednik RZS Franjo Bobinac, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Bogdan Gabrovec, minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo… Prav tako je bila prisotna tudi večina udeležencev Rokometne simfonije v Zlatorogu, poslovilne tekme Uroša Zormana in Luka Žvižeja.

V Celju se bodo danes ob 19.15 predstavili sedanji in nekdanji vrhunski rokometaši iz Slovenije in tujine, ki bodo igrali za Zormanovo in/ali Žvižejevo ekipo. Legendi slovenskega in svetovnega rokometa se lahko poleg številnih lovorik in kolajn na klubski in reprezentančni ravni pohvalita še z rekordoma v izbrani vrsti: Zorman je rekorder po številu nastopov za reprezentanco v zgodovini samostojne države (225), Žvižej najboljši strelec vseh časov (702 gola). Prireditev, ki bo imela tudi humanitarni značaj, se bo začela ob 16. uri, ko bo slovenska rokometna reprezentanca na vozičkih odigrala prvo uradno tekmo. Njena tekmica bo Hrvaška, sočasno bo potekala akcija prodaje dresov članov Zormanove in Žvižejeve ekipe, izkupiček pa bo namenjen nakupu športnih invalidskih vozičkov.

»Na spektaklu se bom na igrišču in ob njem srečal s številnimi svojimi nekdanjimi soigralci in tekmeci. Najbolj vesel in ponosen sem, da bom svojo zadnjo tekmo v karieri odigral v krogu prijateljev in ljudi, ki mi veliko pomenijo,« pravi Uroš Zorman, ki je zdaj v dvojni vlogi pomočnika – v Kielcah pri Talantu Dušebajevu in v reprezentanci pri Veselinu Vujoviću. »V obeh ekipah je veliko rojenih zmagovalcev in mogoče bom jaz med njimi še najmanj željan zmage. A najpomembneje je, da bo to spektakel, da bodo ljudje uživali v predstavah svetovnih imen rokometa in da bo Zlatorog poln,« meni Zorman.

Žvižej je na večni lestvici po številu nastopov za reprezentanco drugi za Zormanom (217), zdaj pa je prav tako v vlogi pomočnika pri Tomažu Ocvirku v Celju. »Obeta se spektakel, kakršnega v rokometu še ni bilo,« zagotavlja Luka Žvižej. O tem, kaj se bo dogajalo na igrišču, dodaja: »V ospredju bosta seveda druženje in obujanje spominov, a to ne pomeni, da tudi na zadnji tekmi v karieri ne želim zmagati. Že štiri mesece nisem v resnem trenažnem procesu, toda če se malce pošalim: ne potrebujem prav veliko telesne priprave, kajti kar velik del igralcev Zormanove ekipe je že v 'rokometni penziji'.«