Britanski premier Boris Johnson je neštetokrat ponovil, da bo Britanija v vsakem primeru, z dogovorom ali brez njega, zapustila Evropsko unijo 31. oktobra. In trdil, da raje mrtev obleži v jarku, kot da se to ne bi zgodilo. Pa se bo, čeprav tega sam še ni javno priznal.

V medijski ogenj je danes raje poslal notranjega ministra Sajida Javida, ki zadnje dni podobno kot Johnson zveni kot politik sredi kampanje za parlamentarne volitve. »Vse, kar je bilo mogoče, smo naredili za to, da odidemo 31. oktobra. Dobili smo sporazum, o katerem so vsi govorili, da ga ne moremo dobiti. Za vsak primer smo skrajno previdno načrtovali tudi morebitni odhod brez sporazuma, vendar smo zaradi potez parlamenta in posebej Jeremyja Corbyna (vodja laburistov) naleteli na še več obotavljanja in odlaganja, tako da se moramo zdaj sprijazniti, da ne moremo oditi 31. oktobra, ker je parlament zahteval preložitev,« je rekel Javid.

Corbyn za volitve, če se odpravi možnost trdega brexita

Razlog, da brexita 31. oktobra ne bo, je odločitev Evropske unije, da bo odobrila njegovo preložitev, kot pravijo v Bruslju. Šele prihodnji teden pa bo EU sprejela odločitev o tem, za koliko časa je brexit preložen oziroma kateri je nov izstopni datum. Tako je Unija skoraj zanesljivo preprečila nesporazumni, torej trdi brexit.

Johnson je zato tako rekoč dvignil roke od svojega brexitskega sporazuma in vso pozornost preusmeril v nove predčasne volitve. Kot datum zanje predlaga 12. december, ko bo Britanija sicer že božično mrzlična. Čeprav je dejal, da bo ta datum volitev izbral le, če bo EU preložila brexitski datum za tri mesece, na 31. januar 2020 (kar še ni jasno), je danes že napovedal, da bo v ponedeljek v parlamentu poskusil dobiti potrditev datuma predčasnih volitev. Verjetnost, da bi se mu to posrečilo, ostaja majhna, saj za razpis volitev potrebuje dvotretjinsko večino poslanskih glasov. Vodja laburistov Jeremy Corbyn je danes poudaril, da bo takoj privolil v volitve, če bo Johnson prekrižal možnost trdega brexita. »Če bo premier v ponedeljek prišel v parlament in povsem jasno povedal, da bo poskrbel, da ne bomo treščili iz EU nesporazumno, potem bomo privolili (v volitve),« se je Corbyn odzval na Johnsonov poziv, naj bo »pravi dedec« in sprejme volilni izziv.

Neenotnost znotraj vlade

Zdi se, da je Johnson zagrozil celo z neke vrste stavko vlade, ko je dejal, da bo opravljala samo najnujnejše zadeve v parlamentu, če bo ta zavrnil glasovanje o volitvah.

Johnson naj bi imel s svojim trenutnim odnosom do brexita probleme tudi znotraj vlade: ta naj bi bila zelo razcepljena. Polovica ministrov naj bi podpirala njegovo preusmeritev na volitve, polovica pa naj bi ga prepričevala, naj najprej poskusi svoj brexitski sporazum spraviti skozi parlament. Mnogi ministri sodeč po poročilih mislijo, da je razpis predbožičnih volitev slaba in preveč hazarderska ideja.