Velika nagrada Avstralije bo druga od treh dirk azijsko-pacifiške motociklistične turneje in hkrati, tako meni večina dirkačev, tudi najtežja. Steza na idiličnem otoku Phillip Island, ki je okoli 150 kilometrov oddaljen od Melbourna, je postavljena tako rekoč na samo obalo. Njeni začetki segajo v petdeseta leta prejšnjega stoletja, zares je zaživela z motociklističnimi dirkami kraljevega razreda konec osemdesetih, dokončno pa se je usidrala v koledarju dirk leta 1997. Dolga leta je na tej stezi kraljeval le en dirkač, Casey Stoner. Avstralec na vseh dirkah v svoji karieri, ki so bile na sporedu na Phillip Islandu, ni zmagal le enkrat, in to na začetku kariere v kraljevem razredu. Do konca aktivnega dirkanja leta 2012 je nato zmagal šestkrat zapored.

Avstralci se seveda z nostalgijo spominjajo teh časov, a zdaj so razmere povsem drugačne. Marc Marquez je z zmago v Motegiju potrdil prevlado, v Avstraliji pa je do zdaj zmagal le dvakrat. Po tem sodeč steza ne ustreza najbolje hitremu Špancu, z veliko večjimi težavami pa se sooča Valentino Rossi. Italijan, ki bo v nedeljo nastopil že na svoji jubilejni 400. dirki v vseh razredih svetovnega motociklističnega prvenstva in 340. v motoGP, je sicer v Avstraliji prav tako zmagal šestkrat, a nazadnje leta 2014, zadnjih nekaj sezon pa mu ne gre več od rok. Še več, zdaj se je oglasil njegov nekdanji glavni inženir Jeremy Burgess. »Mislim, da je Valentino zamudil pravi trenutek, da bi se na vrhuncu moči poslovil od dirkanja. Predolgo vztraja, to pa ne pomaga njegovemu slovesu. Pred leti si ni belil glave, če je dirko začel kot deseti, bil je dovolj hiter, da je potem prišel celo na stopničke. Zdaj pa so slabša startna mesta zanj postala velika nadloga,« meni Avstralec. Rossijev odstop v Motegiju je to njegovo tezo le še podkrepil, saj na drugi strani mlajši dirkači z Yamahinimi motocikli postajajo vedno hitrejši.

Na Japonskem je okroglo obletnico medtem praznoval tudi dirkač Ducatija Andrea Dovizioso. Stotič v karieri se je povzpel na zmagovalne stopničke, a mu ta jubilej ne pomeni veliko: »Ne živimo zaradi takih obletnic, ampak za to, da zmagamo na dirki. Zato ne morem biti vesel, saj smo letos v drugi polovici sezone preveč popustili. Če se samo spomnim ostrih dvobojev z Marquezom, ki mi jih je nato uspelo dobiti... To je preteklost, v trenutkih, ko bi morali biti najboljši, smo bili vse prej kot to.«