Po štiritedenskem poletnem premoru se razmere moči med najboljšimi motociklisti niso spremenile. Dirko za VN Češke v Brnu, ki si jo je znova v živo ogledalo veliko Slovencev, je dobil Marc Marquez (Honda). Španec je bil prepričljivo najhitrejši že na sobotnem treningu, družbo v prvi startni vrsti na današnji dirki pa sta mu delala Avstralec Jack Miller (Pramac Ducati) in Francoz Johann Zarco (KTM). Ob Marquezu sta se na zmagovalni oder uvrstila še Italijan Andrea Dovizioso (Ducati) in Jack Miller.

Zaradi naliva pred startom dirke v razredu motoGP so organizatorji prestavili njen začetek za 35 minut. Čakali so namreč, da se je večji del enega najstarejših dirkališč posušil. »Startal sem na vso moč. Na jutranjem ogrevanju je namreč Yamaha dosegala odlične čase. Zavedal sem se, da moram dirkati na polno. Razmere so bile zelo težke, saj na začetku dirke ni bilo suho celo dirkališče, zato bi se lahko hitro pripetila kakšna napaka,« je taktiko opisoval Marc Marquez.

Pot do šeste zmage Španca v tej sezoni je bila stresna. V enajstem krogu je namreč stežka ostal na dirkališču. »To je bilo opozorilo, da moram biti bolj pazljiv,« je povedal Marcquez, ki je dokazal, da je v izvrstni formi. Ob podobni napaki bi namreč veliko dirkačev padlo, Marquez pa je ob tem, ko je lovil svojo hondo, še pogledal, kje je njegov najbližji tekmec Andrea Dovizioso. »Izteklo se je sanjsko. Moram pa priznati, da je bil za nami zelo naporen teden. Tako jaz kot cela ekipa smo svoje delo opravili odlično.« Španec je dosegel jubilejno 50. zmago v najelitnejšem razredu motociklizma ter se kot četrti vpisal v klub 50. Več zmag od njega so v zgodovini dosegle legende, kot so Avstralec Mick Doohan (54) ter Italijana Giacomo Agostini (68) in Valentino Rossi (89), ki je danes zasedel šesto mesto ter prekinil serijo treh odstopov na zadnjih štirih preizkušnjah.

Andrea Dovizioso se je veselil uvrstitve na zmagovalne stopničke. Dejal je, da je bila preizkušnja v Brnu precej čudna. »Na začetku smo startali zelo hitro. Vsi smo se držali skoraj iste linije. Sredi dirke je Marquez precej pospešil. Ker nisem mogel zavirati tako agresivno, sem izgubil stik. Kljub temu sem z razpletom zadovoljen,« je pojasnil Dovizioso, ki v skupnem seštevku za Marquezom zaostaja že za 63 točk. Malo je strokovnjakov, ki dvomijo, da bo Marc Marquez osvojil nov naslov svetovnega prvaka.

Avstralec Jack Miller je po dirki povedal, da je prišel do tretjega mesta po zaslugi potrpežljivega dirkanja. »Vsi dirkači smo imeli proti koncu težave z zadnjo pnevmatiko. Vedel sem, da bom imel priložnost za napad na Rinsa. Dobro sem jo izkoristil,« se je veselil Miller, ki se je tretjič uvrstil na zmagovalne stopničke.

Da je bil danes v Brnu popoln dan Marcquezov, je v razredu moto2 poskrbel Alex, mlajši Marcov brat. Alex Marquez je bil prepričljivo najhitrejši ter se utrdil na prvem mestu v seštevku svetovnega prvenstva. Vse glasnejše so govorice, da bo Alex Marquez v prihodnji sezoni nastopal v razredu motoGP. Tudi v razredu moto3 je bil najhitrejši Španec. Aron Canet je v zadnjem krogu prehitel Italijana Lorenza Dalla Porto in Tonyja Arbolina ter prevzel vodstvo v skupnem seštevku svetovnega prvenstva. Svetovno prvenstvo v motociklizmu se bo nadaljevalo že ta konec tedna, ko se bodo najboljši dirkači merili na VN Avstrije v Spielbergu.