Evropska košarkarska sezona se še ni dobro začela, pa je za košarkarje Cedevite Olimpije praktično že izgubljena. Ljubljančani so danes v Stožicah v 4. krogu evropskega pokala gostili Nanterre in po novi slabi predstavi doživeli že četrti poraz. Za napredovanje v drugi del, ki ga je vodstvo postavilo kot cilj, potrebujejo čudež, v katerega glede na prikazano igro ne verjame praktično nihče.

Današnja tekma je bila posebna za nekdanjega Olimpijinega igralca Devina Oliverja, ki v letošnji sezoni nosi dres Nanterrja. Američan je v Ljubljani preživel dve sezoni in se v slovenski prestolnici počutil tako dobro, da je ob povratku na spletnem socialnem omrežju twitter zapisal, da bo ta zanj vedno predstavljala drugi dom. Maloštevilni gledalci v Stožicah so mu ob predstavitvi namenili nekoliko glasnejši aplavz, že pred tem pa lahko na glavnem semaforju opazili, da v postavi gostov ni prvega strelca Kennyja Cheryja, ki je povprečno na prvih treh tekmah dosegal po 17,7 točke. V teoriji bi to moralo pomeniti, da so imeli zmaji lažje delo, v praksi pa se je pokazalo, da nikakor ni bilo tako. Francosko moštvo je v Ljubljano prišlo taktično pripravljeno in lačno zmage, kar za Olimpijo ne bi mogli reči. Obramba gostiteljev je bila v prvem polčasu namreč povsem porozna. Ni bilo agresivnosti, pomoči, prevzemanja, ničesar. Nanterre je tako do glavnega odmora dosegel kar 52 točk, od tega 16 Taylor Smith, center gostov, ki v višino meri vsega 196 centimetrov.

Kdor je mislil, da bo Olimpija v drugi polčas krenila razjarjena zaradi dogajanja v prvih 20 minutah, se je zmotil. So pa Ljubljančani le nekoliko popravili igro v obrambi, zato je prednost gostov začela kopneti. Boljše trenutke so prepoznali tudi gledalci, ki so z žvižganjem in navijanjem poskušali igralcem v zeleno-belih dresih dati veter v jadra, a so ti vsakokrat, ko bi lahko ujeli priključek, potegnili napačno potezo v napadu. Rimac je s številnimi menjavami poskušal najti razpoloženo peterko, a bil neuspešen, ob tem pa so gostje točke nabirali tudi z izjemno natančnim izvajanjem prostih metov. Ko je čudno sojenje sodniške trojice dodobra razjarilo stožensko publiko, so se prebudili tudi Olimpijini igralci, ki so po trojki Marka Simonovića pet minut pred koncem izid izenačili in nato tudi povedli, a bili nato v zaključku premalo zbrani za prvo letošnjo evropsko zmago.

»Zelo sem razočaran. Nimamo izgovorov za takšno predstavo. Rezultat ni problematičen, če moštvo igra dobro in se bori. Takrat lahko rečeš, da je bil nasprotnik boljši. A tokrat ni bilo tako. Moji igralci so motivirani za igranje napada, za obrambo pa ne. Igralci poslušajo, a čim stvari postanejo težke, padejo v stare navade. Igrali smo slabo. Govorili smo, da moramo igrati agresivno v obrambi, naredili pa ravno obratno. Že v prvi četrtini smo dobili 28 točk. Na takšni ravni se kaj takšnega ne sme dogoditi,« je bil jezen Slaven Rimac.

Evropski pokal, 4. krog, drugi tekmi skupine C: Unics – Joventut 86:74 (Prepelič 22, Omić 20 in 13 skokovza Joventut), Brescia – Darušafaka 35:61.