Čeprav se je klubska košarkarska sezona šele dobro začela, so se košarkarji Cedevite Olimpije v evropskem pokalu že znašli s hrbti pritisnjeni ob zid. Po uvodnih treh porazih proti Darušafaki, Unicsu in Brescii čaka Ljubljančane danes proti Nanterru v Stožicah tekma, ki je ne smejo zgubiti, če želijo realno še upati na preboj v drugi del tekmovanja. Tudi poraz sicer še ne bi pomenil izpada, a bi v primeru negativnega razpleta zmaji potrebovali manjši čudež, da bi se uvrstili na eno izmed prvih štirih mest v skupini C. V dresu Nanterra se bo na parket dvorane v Stožicah vrnil Američan Devin Oliver, ki je za Olimpijo igral med letoma 2016 in 2018 ter v tem času zaradi dobrih predstav postal ljubljenec občinstva.

Rimac: Imamo skupino inteligentnih posameznikov

Če bodo želeli Ljubljančani proti trenutno deveti ekipi francoskega prvenstva (zmagi in trije porazi) računati na uspeh, bodo morali prikazati precej boljšo predstavo kot v soboto proti Igokei v ligi ABA. Edine pozitivne stvari v dvorani Laktaši so bile zmaga, Jaka Blažič (30 točk) ter na trenutke dobra obramba. Vse drugo je bilo za pozabo. Začenši z napadom, kjer bi lahko uigrane akcije v 50 minutah igre prešteli na prste ene roke. Zmaji stvari v veliki večini rešujejo z individualnimi vložki, zato ne čudi, da so v Laktaših izgubili kar 20 žog. Znova je pešalo zapiranje v obrambi, saj je imela Igokea 15 skokov v napadu, in slabo prepoznavanje vročega igralca v odločilnih trenutkih. Kolapsi v koncentraciji postajajo stalnica, saj so Ljubljančani dvakrat dovolili, da je Keenan Evans zadel trojki za podaljška, nato pa po minuti odmora odigrali katastrofalna napada za zmago. Za zdaj kaže, da tudi kadrovanje ni bilo na nivoju, saj Olimpija pogreša pravega organizatorja igre (Miller-McIntyre in Boatright sta bolj strelca), Maik Zirbes je v Ljubljano prišel tako slabo pripravljen, da ga trener Slaven Rimac trenutno praktično ne more uporabljati, Martin Krampelj naj bi imel težave že z najosnovnejšimi taktičnimi postavitvami na treningih…

»Pri na novo sestavljenih moštvih je vedno tako. Igralec v prvi vrsti verjame sebi. Potrebno je neko časovno obdobje in tudi skupne težke situacije, da začnejo verjeti drug v drugega. To je proces, a glede na to, da imamo skupino inteligentnih posameznikov, sem prepričan, da bomo kmalu začeli delovati kot pravo moštvo. Že proti Igokei sem videl pozitiven premik, saj smo imeli tekmo dvakrat dobljeno, pa je nismo prelomili. To nas ni strlo, stopili smo skupaj in bolj kot kadar koli v letošnji sezoni iskali najboljše rešitve v napadu ter tako prišli do zmage,« je svoje videnje dogodkov na parketu v dosedanjem delu sezone pokomentiral Slaven Rimac. Ker hrvaški strateg pogosto omenja kemijo, ki naj bi igro zmajev dvignila na višjo raven, smo o njej povprašali kapetana Jako Blažiča. »Dejstvo je, da smo nametani z vseh vetrov in da bomo potrebovali še nekaj časa, da se popolnoma ujamemo tako na parketu kot zunaj njega. A to je povsem normalno. Smo na dobri poti. Predvsem po tekmi z Brescio smo si v slačilnici marsikaj povedali v obraz, kar je pogostokrat dobra stvar. Pozitivni učinek tega smo videli že na tekmi proti Igokei. Napredujemo, kar je najbolj pomembno,« pravi 29-letni Blejec.

Nanterre še brez zmage v gosteh

Nanterre, s katerim je Olimpija v evropskem pokalu v sezoni 2015/16 že merila moči in doma zmagala, v gosteh pa izgubila, je na dosedanjih treh obračunih v drugokakovostnem evropskem tekmovanju ugnal Joventut ter izgubil proti Darušafaki in Unicsu. Pri francoskem moštvu v oči bode dejstvo, da v gosteh še ni doseglo uspeha. Trikrat je klonilo v domačem prvenstvu in enkrat v evropskem pokalu. Glavna motorja moštva sta ameriška branilca Kenny Chery in Dallas Moore. »Nanterre je ekipa, ki je odvisna od igre branilcev, ki so vsi po vrsti dobri strelci. Kot vsa francoska moštva igrajo z veliko protinapadi in so agresivni v skoku v napadu. Če bomo na to pozorni in jim odvzeli met za tri točke, bodo naše možnosti za zmago močno narasle,« je ključ do zmage razkril Rimac.

Olimpijin trener se zaveda, da je moštvo v težki situaciji in da si poraza proti Nanterru ne sme privoščiti, če želi upati na napredovanje. »Ne le to, rekel bi, da pred domačimi navijači v prvem delu ne smemo več izgubiti. Proti Darušafaki smo vodili za 12, Unicsu za 13 in Brescii za 14. Pokazali smo, da zmoremo, zmanjkalo nam je le nekaj koncentracije, pameti, samozavesti in športne predrznosti. Igralci vse bolj spoznavajo, kje jim je mesto v ekipi, kdaj mora kdo prevzeti odgovornost in kdaj je bolje, da kdo drug stopi malce vstran. Če smo se lahko kljub številnim težavam enakovredno kosali z nasprotniki na prvih treh tekmah, potem ne vidim razloga, zakaj ne bi ugnali Nanterra,« je sklenil Rimac.

Evropski pokal, 3. krog, skupina C, danes ob 18.30: Unics – Joventut, ob 20.30: Brescia – Darušafaka, Olimpija – Nanterre.