Dnevi lepih besed in izgovorov so mimo. Košarkarji Cedevite Olimpije so v 3. krogu evropskega pokala močno razočarali, saj so na gostovanju pri Brescii v drugem polčasu povsem poniknili, potem ko so v večjem delu prvega prikazali obetajočo predstavo. Padci v igri so postali sestavni del moštva trenerja Slavena Rimca, ki mora hitro najti rešitev, saj bo v nasprotnem primeru evropske sezone ekspresno konec, kar bi bil glede na finančni vložek in ambicije za ljubljanski kolektiv velik udarec. S tremi porazi so zmaji na dnu lestvice v skupini C, prihajajoča tekma v sredo v Stožicah proti Nanterru pa je že tista, ki jo morajo nujno dobiti, če želijo še realno upati na drugi del tekmovanja.

Da bo Olimpija po povsem na novo sestavljenem moštvu potrebovala nekaj časa, da stvari postavi na svoje mesto, je bilo pričakovano. A da se bo tako hitro znašla v škripcih, verjetno ni pričakoval nihče. Ljubljančanom se v prvih petih tekmah nove sezone venomer ponavlja ista težava, ki je trener Slaven Rimac (še) ne zna razrešiti. Po odličnem vstopu v tekmo sledi grozovit padec, ki ga kakovostno slabi Mega in Cibona v ligi ABA nista znali kaznovati, v evropskem pokalu pa je pesem drugačna. Zmaji bi kaj lahko tudi v drugokakovostnem evropskem tekmovanju imeli popoln izkupiček, če bi le igrali bolj z glavo in preudarno. Pri dosedanjih Olimpijinih predstavah najbolj skrbi dejstvo, da stvari v napadu delujejo izredno neorganizirano, saj pravih uigranih akcij ni videti. Ob prvih težavah žoga ne kroži več, igralci pa se začnejo odločati za individualne vložke ali mete iz obupa za tri točke ob iztekih napadov. Igre pod koš praktično ni, kot tudi ne prave energije in borbe, ki so ju v zmajevem gnezdu najbolj obljubljali. Da se to še vedno dogaja sredi oktobra, potem ko so priprave začeli na začetku avgusta, je skrb vzbujajoče.

Če je kljub določenim težavam Olimpija do srede kazala določen napredek v igri, je v Brescii znova storila korak nazaj. Italijansko moštvo je namreč prikazalo skromno predstavo in bilo premagljivo, a tudi tega gostje niso znali izkoristiti in kaznovati. Odgovornost bo moral na svoja pleča prevzeti tudi trener Slaven Rimac, ki v dveh mesecih in pol še ni vzpostavil uspešnega sistema igre. Skrbi že omenjeno dejstvo, da hrvaški strateg ne najde vzroka za velike padce, medtem pa se je začelo dogajati tisto, na kar smo v Dnevniku opozarjali. Ker je dobil prednost pred ljubljencem navijačev Juretom Zdovcem, ima pri njih zaradi tega toliko manj kredita in že mora poslušati prve kritike na svoj račun. »Vse tri tekme v evropskem pokalu smo izgubili na enak način, zaradi neumnosti v drugem polčasu. Obračun smo znova odprli zelo dobro. To, kar smo se dogovorili v garderobi, smo na začetku tekme tudi počeli. Nato smo popolnoma prenehali igrati. Iz meni neznanega razloga delujemo zelo živčno. Igralce skušamo na različne načine sprostiti, a vemo, da je težko delovati na takšen način, ko se naš tekmec razigra,« pravi Slaven Rimac, ki bi mu lahko poraz na prihajajočih tekmah proti Igokei ali Nanterru že zamajal stolček.