Toliko pozitivne energije, kot je je bilo v slovenski ženski alpski smučarski reprezentanci zadnjih šest mesecev, ni bilo že več let. Glavna razloga sta dva. Prvi je, da je reprezentanco prevzel Janez Slivnik, v tujini eden najbolj uveljavljenih slovenskih trenerjev vseh časov. Drugi pa, da najboljša slovenska alpska smučarka v tehničnih disciplinah Meta Hrovat ne čuti več bolečin v pokostnici, zato je lahko normalno trenirala. Konec oktobra vsako leto nastopi čas, ko se optimizem ne prodaja več, saj se uspešnost trenerjev in tekmovalk meri v rezultatih. Prvo priložnost bodo imele slovenske veleslalomistke jutri, ko se bodo nad Söldnom borile za točke svetovnega pokala.

V hotelu Neue Post v Zwieselsteinu je bila včeraj tradicionalno zbrana vsa slovenska reprezentanca. Vzdušje je bilo za razliko od številnih minulih let sproščeno, usmerjeno predvsem v tekmovalne cilje. Glavni up slovenske ženske četverice bo Meta Hrovat, ki sicer doslej na ledeniku Rettenbach še ni zablestela v polnem sijaju, a se je z 28. in 18. mestom obakrat uvrstila med dobitnice točk. Zanimivo bo videti vrnitev Tine Robnik v tekmovalno areno. Lučanka je predlani na uvodni tekmi zablestela z devetim mestom, a se v nadaljevanju sezone poškodovala. Do danes je nastopila le februarja v Mariboru, kjer je bolj tipala teren, kot tekmovala. Ana Bucik bo skušala na prvi tekmi sezone pokazati, da dobiva krila po lanski zelo slabi sezoni. Neja Dvornik bo skušala pokazati talent, o katerem govorijo v slovenski reprezentanci in s katerim naj bi se v prvi fazi redno uvrščala med dobitnice točk, v drugi pa dosegala tudi vidnejše uvrstitve.

Meta Hrovat samozavestna

»V zadnjih tednih smo imeli odlične pogoje za trening, ki smo jih zelo dobro izkoristili. Pred eno najtežjih tekem svetovnega pokala smo se pripravljali predvsem v veleslalomu, prejšnji teden pa smo dva dneva trenirali tudi v Söldnu. Komaj čakam, da se začnejo tekme. Verjamem, da imajo punce kaj pokazati. Privoščim jim, da bi jim uspele najboljše vožnje s treningov. V tem primeru bomo lahko dosegli normalne rezultate. Naša naloga je, da napadamo,« je odločen Janez Slivnik. »Tekma bo posebna za Tino Robnik, ki je bila dolgo odsotna. Upam, da ne bo preveč živčna. Zadovoljen bi bil, da se uvrsti na drugo progo in si dokaže, da je na pravi poti. Po drugi strani pa je Tina borka in ji povsem zaupam. Ker je Meta članica prve kakovostne skupine, od nje pričakujemo največ. Pravih primerjav z najboljšimi smučarkami nismo imeli, smo pa veliko trenirali s fanti, kar je navsezadnje še bolje,« je zaključil glavni trener žensk.

»S progo v Söldnu se doslej še nisem spoprijateljila. Z njo nimam poravnanih računov, čeprav mi težki in zahtevni tereni sicer zelo ustrezajo. Jutri bom v prvi vrsti zadovoljna, če bom po tekmi čutila, da sva se bolje spoznali. V tem primeru bom tudi bolj zadovoljna z uvrstitvijo. Vedno stremim k vrhunskim uvrstitvam in tako bo tudi letos,« nam je pred večerjo povedala Meta Hrovat. »Zelo sem zadovoljna, da sem skoraj celotno pripravljalno obdobje trenirala tako, kot sem si želela. Na smučeh sem zelo samozavestna, kar je pred prvo tekmo najbolj pomembno,« optimistično sklene najboljša slovenska veleslalomistka.

Ana Bucik previdna

Tina Robnik pravi, da njeno smučanje po daljši tekmovalni odsotnosti ni na želeni ravni. A dodaja, da to ne pomeni, da se bo po progi, na kateri je dosegla enega svojih najboljših rezultatov, spustila z belo zastavo. »Dopovedujem si, da sem imela pred dvema letoma pred prvo tekmo več težav, kot jih imam letos. Zavedam pa se, da je konkurenca naredila korak naprej. Odločena sem, da se bom po progi spustila odločno ter se uvrstila med najboljšo petnajsterico,« napoveduje Tina Robnik.

Neja Dvornik si v prvi vrsti želi, da bi se na prvi tekmi sezone prvič v karieri uvrstila med dobitnice točk. »Želja v tej sezoni pa je, da bi se utrdila v svetovnem pokalu ter se v tehničnih disciplinah redno uvrščala med dobitnice točk,« dodaja Korošica. Ani Bucik na začetku sezone manjka nekaj samozavesti, ki jo je krasila, ko se je v slalomu prebijala med slalomske prvokategornice. »Za mano je zelo slaba sezona, zato bom v napovedih previdna. Veseli me, da na treningih smučam dobro. Če bom to pokazala na tekmi, rezultat ne bo izostal,« je previdna Ana Bucik.