Gledalci so uživali na tekmah 14. kroga v prvi slovenski ligi, saj so na petih tekmah videli kar 24 golov. Maribor po blamaži v Sežani za vodilno Olimpijo zaostaja pet točk.

Milanič: Bili smo slabi

»Ko premagaš državnega prvaka, pa še s takšno razliko, je to res bleščeč trenerski trenutek,« je bil po tekmi nasmejan domači strateg Almir Sulejmanović. Na drugi strani je Darko Milanič na druženju z novinarji vse povedal že s prvim stavkom: »Slabi smo bili, nimam drugih besed.«

Tudi sicer jih ne gre preveč namenjati prvakom, ki so bili v vseh pogledih preskromni, da bi jim posvetili več pozornosti. Ta tokrat pripada Kraševcem, ki so z zgodnjim vodilnim zadetkom nasprotniku podrli načrte, z dvema šah-mat potezama na začetku drugega polčasa pa naredili ključni potezi za odmevno zmago.

Resnici na ljubo tudi po zaslugi neučinkovitega Luke Zahovića, ki je imel v zadnje četrt ure prvega polčasa na nogah žogo za tri zadetke, a je dosegel samo enega. Ni ravno krivec za poraz svoje ekipe, zato pa je na drugi strani nesporni junak domače zmage Predrag Sikimić. Trinajst let starejši je od nezamenljivega Milaničevega napadalca, a je bil z idejami in pregledom nad igro, predvsem pa s strelskim instinktom daleč pred njim. Podal je za prvi zadetek in dosegel dva, skupaj letos že devet. S podajami in preigravanji je nekajkrat ostro zarezal v mariborsko obrambno formacijo, ki očitno ni bila najbolje pripravljena na glavno sežansko nevarnost, pa čeprav je Milanič v napovedih pred tekmo posebej izpostavil prav njega.

Visoka zmaga je zabrisala tudi nekaj sežanskih obrambnih težav s poigravanjem z žogo okrog domačega kazenskega prostora. Če je Tabor proti Olimpiji zapravil vodstvo, je bila tokrat zgodba povsem drugačna s pravo sežansko lekcijo mariborskim zvezdnikom. Ti sicer niso prišli na Kras z mislijo, da bo dovolj, da se postavijo na igrišče, pa se bo nasprotnik skril, vseeno pa se je težko znebiti občutka, da je bila v njihovih glavah drugačna ideja kot takrat, ko gredo na spopad z Olimpijo.

Anđelković poštar za navodila

Kaznovani trener Olimpije Safet Hadžić je povsem osamljen sedel na skrajnem robu tribune Vip. Občasno se je do njega povzpel pomočnik Milan Anđelković, ki je bil tokrat tudi v vlogi poštarja, da je na klop, s katere je ekipo vodil Nikica Milenković, prenesel navodila. »Ko je ekipa dobra in je pozitivno vzdušje, Olimpije ni težko voditi, saj so igralci zreli. Na treningih in pred tekmo dobijo vse informacije, ki jih je treba prenesti na igrišče,« je vodenje tekme s tribune komentiral Safet Hadžić. Ni dal veliko nasvetov, saj so bili Velenjčani povsem brezvoljni, neborbeni in neodgovorni. Če bi Ljubljančani vso tekmo igrali na vso moč, bi jim zabili vsaj deset golov.

Še preden je Olimpija povedla v četrti minuti, je zapravila že štiri priložnosti in dvakrat zadela okvir gola. Dvaindvajsetletni Bojan Knežević, ki v Olimpiji igra kot posojeni igralec zagrebškega Dinama, je debi v zelenem dresu začel sanjsko – z zadetkom za 1:0. »Lepo je zabiti gol, a še pomembnejša je zmaga Olimpije. Nisem še stoodstotno pripravljen. Pravi bom po zimskih pripravah,« je povedal Bojan Knežević, ki se je v ekipi hitro znašel, saj še iz Dinama pozna Menala in Cekicija.

Strelski šov Olimpije je nadaljeval Ante Vukušić z dvema zadetkoma, s katerima se je z 11 goli utrdil na vrhu lestvice strelcev. Ko je Boakye zabil prvi gol v dresu Olimpije, je ekipa stopila s plina. Za najvišjo zmago v sezoni pred najmanjšim številom gledalcev letos sta v drugem polčasu poskrbela Savić po sijajnem preigravanju in Cekici iz prostega strela.

»Visoka zmaga je tudi posledica tega, da je Rudar v resnih težavah in to ni realna podoba Velenjčanov glede na kakovost igralskega kadra. To zmanjšuje zasluženo zmago. Lahko bi igrali še hitreje in bili bolj agresivni. S Kneževićem, ki ima še preveč kilogramov, sem dobil igralca v zvezni vrsti, ki uravnava ritem igre in poskrbi, da ne izgubljamo veliko žog,« je tekmo ocenil Hadžić, ki je že začel razmišljati o derbiju v soboto z Aluminijem.

Rudar se je po tekmi zavil v molk. Trener Nikola Jaroš sploh ni stopil pred novinarje, ampak se je takoj po koncu tekme usedel v avtomobil in odpeljal. Še pred tem se je s tribune Vip nanj usul plaz kritik in psovk v hrvaščini. Velenjčani so v hudi krizi, ker imajo v klubu glavno besedo občinski politiki in menedžerji.

Aluminij je visoko s 5:1 premagal Bravo in je zdaj prvi zasledovalec Olimpije. Mura je točko proti Triglavu rešila v 91. minuti z zadetkom iz enajstmetrovke. »Glede na dogajanje na igrišču je remi najbolj pravičen,« je povedal trener Mure Ante Šimundža. »Zaradi kardinalne napake smo iz udarca in pol na naš gol izgubili tekmo. Ponavljajo se nam individualne napake, 80 odstotkov golov prejmemo na enak način, mi pa zapravljamo priložnosti. Bili smo veliko boljši, zato se je težko sprijazniti s porazom,« je bil po neuspehu v Celju razočaran trener Domžal Andrej Razdrh.