Marc Marquez ne popušča. Španec je z odlično vožnjo ponovno pokoril vse tekmece in na stezi v Motegiju na Japonskem slavil svojo 54. zmago v elitnem motociklističnem razredu motoGP, s čimer se je postavil ob bok nekdanjemu dirkaču Micku Doohanu, to pa je bila tudi njegova deseta zmaga v letošnji sezoni.

Njegov uspeh pa je dejansko prekinil kar dva »uroka«. Prvi je bil, da je dirko začel z najboljšega startnega mesta, kar mu v Motegiju do zdaj še ni bilo dano, drugi pa, da je tako rekoč vsakič, ko je predčasno postal svetovni prvak, na naslednji dirki padel. To pot ni, čeprav njegova zmaga ni bila tako zelo samoumevna. »Ni bil lahka dirka. Vedel sem, da moram takoj na startu voziti na vso moč, da si privozim nekaj prednosti. Zato sem v nadaljevanju lahko vozil malce bolj umirjeno in se veliko 'igral' s stikali za nastavitve pogonskega motorja, saj je bila poraba goriva na zgornji meji. Ni lahko voziti v vodstvu in zraven nastavljati elektroniko motorja, a na srečo se nam je vse izšlo,« je po dirki žarel Marc Marquez, ki je tako Hondi pripeljal zelo pomembno zmago. Z njo je namreč japonski proizvajalec slavil 25. naslov prvaka med konstruktorji, saj so si tri dirke pred koncem sezone nabrali 86 točk prednosti pred Ducatijem. S tem je Honda dejansko osvojila že 70. naslov prvaka v motociklizmu v vseh dirkalnih razredih in postala najuspešnejša znamka v zgodovini motociklističnih dirk. V kraljevem razredu so prvič slavili že leta 1966.

Ponovno je drugo mesto na dirki osvojil dirkač Yamahe Fabio Quartararo. Francoz je sprva želel ponagajati Marquezu, a je bilo hitro jasno, da bo imel več dela z zasledovalci: »Šlo je zelo na tesno. Na koncu sem ostal tako rekoč povsem brez pnevmatik, še kakšen krog in Dovizioso bi me lahko prehitel. Prehitro pa je postalo jasno, da je Marquez na to dirko šel dobro pripravljen. Torej sem lahko kar zadovoljen tudi s to uvrstitvijo,« je povedal Quartararo, ki je s to uvrstitvijo postal tudi najboljši novinec letošnje sezone v razredu motoGP.

Yamaha se na tej dirki vseeno ni proslavila, saj je Maverick Vinales zasedel nehvaležno četrto mesto, štiri kroge pred koncem pa je v pesku ob stezi končal Valentino Rossi. Ta je bil tudi sicer ponovno povsem brez moči v boju s tekmeci, tako da je poskušal celo z malce drugačno tehniko zaviranja, a to mu ni veliko pomagalo. S tretjim mestom pa ni bil povsem zadovoljen niti Andrea Dovizioso. Italijan se je sicer 100. v karieri povzpel na zmagovalne stopničke, a je bil na koncu za pol sekunde prepočasen za osvojitev drugega mesta: »To je bila zelo čudna dirka. Kar nekaj dirkačev je izbralo povsem drugačne pnevmatike. Mislim, da smo se mi sicer odločili prav, Quartararo je imel na koncu veliko težav, a moj lov na drugo mesto se je začel malce prepozno. Tudi sicer se na tej stezi nisem najbolje počutil, tako da je bil to konec tedna, ki nam bo dal malce misliti.«

Naslednja dirka bo na sporedu že prihodnjo nedeljo v Avstraliji na Phillip Islandu in glede na to, da so bili v Motegiju prvi štirje dirkači tesno skupaj, si lahko dokaj izenačeno razmerje moči obetamo tudi v Avstraliji.