Slovenski in norveški državni prvak sta – skupaj z Zagrebom – na dnu skupine A, oba sta na štirih tekmah štirikrat izgubila in oba proti istim nasprotnikom: Barceloni, Flensburgu, Aalborgu in Paris Saint-Germainu. Statistična razlika je zgolj v tem, da je Elverum na štirih dvobojih pridelal 29 golov minusa (89:118), Celje Pivovarna Laško pa 35 (91:126). V troboju Slovencev, Norvežanov in Hrvatov za šesto mesto, ki še kot zadnje pelje v osmino finala (med šestnajst najboljših klubov v Evropi), čaka pivovarje jutri prva ura resnice, zmaga proti Skandinavcem pa je seveda nujna.

V domačem taboru se dobro zavedajo, da mora Elverum, ki šesto sezono nastopa v ligi prvakov, pasti v Zlatorogu, če želijo Celjani še naprej upati na osmino finala po petih sušnih letih. Trener Tomaž Ocvirk ima recept za uspeh proti klubu, za katerega je še v minuli sezoni igral tudi Slovenec Tine Poklar, zdaj član avstrijskega kluba Alpla Hard: »Vseh šestdeset minut moramo odigrati na visoki ravni, kar se nam v letošnji ligi prvakov doslej še ni izšlo oziroma smo zaključke odigrali malce slabše. To je predvsem posledica moči nasprotnih ekip, morda pa se tudi malce ustrašimo zmage, kar se v naših glavah nikakor ne sme več dogajati. Zato delamo tudi za psihološko pripravo. V obrambi moramo odigrati odlično, v napadu pa zmanjšati število napak, ki jih je na evropskih tekmah še vedno preveč. To nas potem stane točk in tokrat tega ne smemo dovoliti. Tekma z Elverumom nam lahko odpre vrata osmine finala, lahko pa nam jih seveda tudi še bolj zapre.«

Na sredini generalki za Norvežane so pivovarji v domači ligi na gostovanju premagali Koper (26:20), z Elverumom pa se doslej v ligi prvakov še niso pomerili. Kljub temu trener Ocvirk razpolaga s številnimi podatki o ekipi, ki ima šest »legionarjev«, prav vsi pa prihajajo s severa Evrope: štirje Danci ter po en Šved in Islandec. »Dobro poznamo Elverumov način igre, saj smo si ogledali vse njegove tekme, v živo pa smo ga spoznali v pripravljalnem obdobju na turnirju v Nemčiji. Sestavljen je iz skandinavskih igralcev in takšen slog igre tudi goji. Hiter, s hitrimi zaključki, veliko streljajo od daleč, pri čemer so na visoki ravni. Kaznujejo vse napake tekmecev in drvijo v nasprotni napad, krila pa skačejo iz zelo majhnih kotov. V napadu so nepredvidljivi, zaradi hitre igre delajo kar veliko napak, v te pa jih moramo prisiliti tudi s svojo agresivno obrambo,« ocenjuje trener Ocvirk, ki bo lahko po poškodbi (zvin gležnja), zaradi katere je manjkal na zadnji tekmi proti PSG v Franciji, računal tudi na Hrvata Josipa Šarca.

Medtem ko je Šarac svojo vrnitev kronal s petimi goli proti Kopru, sta se na zadnjem treningu pred gostovanjem na Primorskem med poškodovanimi znašla krožni napadalec Vid Poteko (izpah dveh prstov na strelski roki) in organizator igre Domen Makuc (bolečine v kolenu). Makuc je zaradi trka s soigralcem preventivno izpustil tekmo v Bonifiki, na četrtkovi novinarski konferenci je vidno šepal, vendar zatrjuje, da bo do tekme z 10-kratnimi prvaki Norveške nared. S klubskim zdravnikom sta opravila tudi teste in vsi so bili negativni, bolečina pa naj bi bila zgolj posledica udarca. »Tekmo proti Elverumu enostavno moramo dobiti, zlepa ali zgrda, saj nujno potrebujemo obe točki. Seveda ne pričakujemo lahke tekme, kajti gostje so kakovostni. Toda delajo napake, ki jih moramo izkoristiti, za nameček pa jih tudi mi s svojo igro prisiliti vanje. Imam občutek, da iz tekme v tekmo igramo bolje. Če bomo svojo igro z zadnje evropske tekme proti Paris Saint-Germainu, ko smo dobro igrali tri četrtine, še malce nadgradili, uspeh tokrat ne bi smel izostati,« je prepričan komaj 19-letni Domen Makuc, ki je v letošnji ligi prvakov doslej dosegel deset golov.