V nedeljo se bo na dirkališču Twin Ring v Motegiju za karavano motoGP začel tritedenski »dirkaški maraton«, saj bodo v vsega treh zaporednih koncih tedna na sporedu kar tri dirke, poleg Japonske še Avstralija in Malezija, sredi novembra pa bo v Valencii potem še zadnja dirka sezone.

A ravno na Japonskem ima ekipa Honde in z njo predčasno kronani prvak letošnje sezone Marc Marquez kar nekaj načrtov. »Moj prvi cilj na dirki v Motegiju bo, da pridem v cilj in ne padem. Kajti do zdaj se je skoraj vedno pripetilo, da sem takoj po osvojitvi naslova na naslednji dirki padel. Že po dirki v Aragoniji sem dejal, da želim na vseh preostalih dirkah sezone stopiti na zmagovalne stopničke, to bo verjetno še najbolj pomembno ravno v Motegiju zaradi Honde in potem v Valencii pred domačimi navijači,« pravi Marc Marquez in še enkrat spomni, da naslov prvaka med ekipami in proizvajalci še ni končan. Trenutno med ekipami vodi Ducati – Honda vseeno zaostaja le 19 točk –, med konstruktorji pa je spredaj še vedno Honda.

Na Japonskem je lahko zelo pomemben dejavnik tudi vreme. Letos bo v Motegiju dirka v najvišjem motociklističnem razredu na sporedu že dvajsetič, vse od leta 1999 na njej nastopajo motociklisti. Med letoma 2000 in 2003 sicer kot VN Pacifika, od takrat dalje pa kot velika nagrada Japonske. Steza ima tudi zanimiv značaj – dejansko gre za dve dirkališči, ki imata skupno le startno-ciljno ravnino, od tod tudi ime Twin Ring. Steza sicer velja za klasično »ustavi in pospeši« stezo, saj ima šest delov, na katerih dirkači močno pospešujejo, a tudi šest ovinkov, pred katerimi morajo močno zavirati. Še več, na njej kar trikrat vozijo v prvi prestavi, kar je največ med vsemi dirkališči v letošnjem koledarju.

Marquez se sicer ubada s koncem sezone, a tudi že ocenjuje, kaj ga čaka v prihodnje. Med največje konkurente že zdaj šteje Yamahinega mladinca Fabia Quartararoja, za katerega meni, da je prihodnji svetovni prvak. »Pošteno mi je otežil delo letos na prenekateri dirki. Prej ali slej bo zmagal na dirki, naslednjo sezono pa bo še močnejši,« dodaja Marquez.

Dirka na Japonskem pa bo zelo pomembna tudi za Yamaho, ki kot japonska znamka cilja na dobro uvrstitev. A Valentino Rossi letos ne more biti zadovoljen s svojim izkupičkom, zato za prihajajoče tri dirke napoveduje nekaj sprememb: »Nazadnje sem na stopničkah stal v ZDA sredi aprila. Poskusiti moramo z drugačnim pristopom, sedanji nas ne pelje nikamor. Steza v Motegiju mi je sicer všeč, na njej sem do zdaj dvakrat zmagal, a od tega je že zelo dolgo. Našemu motociklu pa značaj dirkališča tukaj ne ustreza najbolj.« Natančneje, tukaj je zmagal v sezonah 2001 in 2008, na stopničkah pa je nazadnje stal leta 2015.