Junija se je zdelo, da je slovenski namizni tenis splezal na zeleno vejo. Po desetletju vodenja Marjana Hribarja, ki je funkcijo zapustil v rdečih številkah, je na čelo prišel Blaž Brodnjak. Predsednik uprave Nove Ljubljanske banke je avgusta v intervjuju za Dnevnik pojasnil visoke načrte, ki jih je imel s panogo, v kateri je v pionirskih letih dosegal odlične rezultate. Konec septembra je Brodnjak nepričakovano napisal odstopno izjavo in sestopil s funkcije, ki je uradno sicer ni nikoli začel. Upravna enota namreč ni potrdila sprememb v vrhu NTZS, saj je junijska izvolitev potrebovala dodatne dopolnitve, ki naj bi bile sicer formalne.

Usodni trije dnevi

Sedemnajstega septembra, štiri dni pred začetkom ligaškega tekmovanja, je Blaž Brodnjak slovenskim klubom poslal pismo, v katerem jim je zaželel uspešno sezono. Med drugim je zapisal, »da bo izvršni odbor v novi popolni zasedbi deloval po principih preglednosti, zdrave kmečke pameti, odgovornosti, profesionalnosti in bo zasledoval izključno interese slovenskega namiznega tenisa«. V pismu je tudi zapisal, da je finančno stanje znotraj NTZS kritično, da večina pokroviteljev svojih pogodb ni podaljšala, »zato je bila primorana NTZS krčiti programe – zmanjšati število zaposlenih, opustiti vadbeni center… – in z veliko težavo servisira zapadle obveznosti, ki so se akumulirale na več kot 90.000 evrov.« Pismo je Brodnjak sklenil z opozorilom: »Ton in vsebina razprav, ki sem jima bil priča na volilni skupščini in seji izvršnega odbora, ne sodita v resno okolje, zato ju v izvršnem odboru ne nameravamo več tolerirati.«

Tri dni pozneje je Brodnjak napisal odstopno izjavo. Z njegovim odhodom se poslavlja tudi sedemčlanski izvršni odbor NTZS, v katerem sta med drugim sodelovala vplivna slovenska gospodarstvenika Tibor Šimonka (SIJ) in Jože Mermal (BTC).

Brodnjak posegel v odločitev ligaškega odbora

Kaže, da je Brodnjaka k odločitvi spodbudila nezaupnica klubov, saj si je prizadeval, da bi v najmočnejši slovenski ligi tekmovalo 11 klubov. Zakaj enajst? Spomladi sta se namreč v dodatnih kvalifikacijah za nastop v 1. slovenski namiznoteniški ligi pomerila Kajuh Slovan in ŠD SU. Prvo tekmo so na Kodeljevem s 5:4 dobili Dolenjci, ki jih od ustanovitve kluba izpred dveh let vodi Uroš Slatinšek. Povratnega dvoboja Kajuh Slovan, kjer je član tudi sin Blaža Brodnjaka, ni želel odigrati. Po ogrevanju se je vodstvo pet minut pred začetkom dvoboja pritožilo, da Športni center Livada v Novem mestu ne ustreza kriterijem igranja. ŠD SU je predložil potrdilo tehnične komisije NTZS, iz katerega je bilo razvidno, da je dvorana ustrezala kvalifikacijskemu dvoboju za nastop v prvi ligi. Sledil je daljši pingpong zunaj tekmovalnih ringov. Zgodba je nekaj mesecev pozneje vendarle dobila epilog, ki ga nam je pojasnil predsednik ligaškega odbora Saš Lasan: »Odločitev komisarja Mira Leskovca je bila, da se tekma ponovi. ŠD SU se je na odločitev pritožil. Ligaški odbor se je zbral in z 2:1 v glasovih ugodil pritožbi ŠD SU. To je pomenilo, da je deseti član 1. lige ŠD SU.«

Na prvi seji izvršnega odbora NTZS je Brodnjak posegel v odločitev ligaškega odbora ter predlagal, da se liga razširi na enajst članov. Iz glasovanja sta se izločila Brodnjak in Slatinšek, izvršni odbor pa je potrdil enajstčlansko prvo ligo. Odločitvi izvršnega odbora so nasprotovali klubi, ki niso bili pripravljeni igrati v enajstčlanski ligi. Sledil je Brodnjakov odstop. Medtem se tekmovanje v najmočnejši slovenski ligi še vedno ni niti začelo.

Namiznoteniško zvezo operativno vodi njen sekretar Danijel Šarlah. Pojasnil nam je le, da naj bi bila 4. novembra nova volilna skupščina. Ker namiznoteniška zveza nima ne predsednika ne izvršnega odbora, ki lahko po statutu skličeta skupščino, bodo bržčas odgovornost prevzeli klubi. Skupščino mora zahtevati tretjina od 36 klubov, članov NTZS.