Vandalizem in nasilje sta v sredo zvečer, med drugim z napadom na policijski helikopter z ognjemetom, dosegla nov razmah. V Katalonijo zato že prihajajo policijske okrepitve iz drugih delov Španije.

Vsakodnevne mirne proteste Kataloncev, ob robu katerih prihaja do ekscesov, je izzvalo špansko vrhovno sodišče, ko je v ponedeljek obsodilo devet vodilnih katalonskih politikov na zaporne kazni od 9 do 13 let zapora, ker so oktobra 2017 organizirali referendum o neodvisnosti. V sredo je deveterica zaprtih pozvala Katalonce k mirnim demonstracijam, potem ko je španska vlada zagrozila z »ustreznim« odzivom na nasilje in vandalizem.

Jutri se zato v Barceloni pripravlja splošna stavka z osrednjo manifestacijo, na kateri bo najbrž vsaj milijon Kataloncev. Tako so se v četrtek slavnostne kolone mladih in manj mladih iz vseh katalonskih mest valile proti Barceloni, da bi tam v petek na dostojen način demonstrirali. Eni takih kolon se je priključil tudi katalonski predsednik Quim Torra in z njo prehodil kos poti.

Očitno pa se je več sto ali celo več tisoč mladih radikalnih protestnikov odločilo za opustitev pacifizma, ki je značilen za gibanje za neodvisnost. Ob zaprtih katalonskih voditeljih se nekaterim mladim zdi, da jim preostane samo še aktiven, nasilen boj. Španija naj bi bila »fašistična država«, proti kateri je legitimno nasilje. Predvsem pa na miren način ne bo mogoče priti do neodvisne Katalonije. Pri tem gre zelo pogosto tudi za radikalne levičarje, ki podpirajo separatistično gibanje. Tudi zato se požigi dogajajo predvsem v bogatih predelih Barcelone. A še vedno so med mladimi zagovorniki neodvisnosti v manjšini tisti, ki so za nasilje.

Katalonski predsednik Quim Torra, ki podpira boj za neodvisnost, je pozval k mirnim demonstracijam in obsodil nasilje. »Takoj je treba to prenehati. Nobenega razloga in opravičila ni za požiganje avtomobilov ali za kak drug vandalizem,« je dejal na katalonski televiziji malo po polnoči s srede na četrtek, potem ko so bili bogati predeli Barcelone tarča opustošenja. Poudaril je, da »gibanje za neodvisnost ni in nikoli ni bilo nasilno«. Dal je vedeti, da so zamaskiranci, ki pustošijo po barcelonskih ulicah in napadajo policiste, provokatorji. »Takšnim skupinam, ki so se infiltrirale v gibanje in ki provocirajo, ne smemo dovoliti, da bi umazale ugled gibanja, ki mu pripada več milijonov Kataloncev,« je dejal. V četrtek zjutraj pa se je katalonski predsednik Torra v svojem govoru pred poslanci katalonskega parlamenta zavzel za še en referendum o neodvisnosti, potem ko je ostro obsodil ponedeljkovo sodbo vrhovnega sodišča.

Tri ure prej je španski premier iz vrst socialistov Pedro Sánchez zahteval, da Quim Torra obsodi nasilje. Opozicija iz vrst konservativne Ljudske stranke in liberalnega Ciudadanosa pa od Sáncheza zahteva, da v Kataloniji razglasi izredno stanje in na tak način vzpostavi mir. Premier to zavrača in nima nič proti petkovim mirnim velikim protestom, če bodo mirni. Je pa iz pomembnih ministrov ustanovil poseben vladni odbor, ki naj bi skrbno spremljal dogajanje v Kataloniji. Vsekakor bi lahko politične stranke pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami 10. novembra poskušale izvleči korist iz vse bolj nemirne Katalonije.