Nekaj tisoč protestnikov se je v Barceloni zbralo že v nedeljo, ko je kraljeva družina prispela v mesto. Policija je ob njenem prihodu zaprla eno od glavnih prometnic v mestu, navajajo španski mediji.

Še več ljudi je na ulice prišlo v ponedeljek, ko je v mestu potekala podelitev nagrad gironske princese, namenjenih mladim podjetnikom, znanstvenikom in umetnikom. Protestniki so med drugim gostom preprečevali vstop v poslopje, v katerem je potekala slovesnost.

Protestniki so med drugim v rokah držali napise, kot sta »Smrt Burbonom« in »Barcelona bo nočna mora Felipeja VI.«. Nekateri so poleg tega sežigali kraljeve fotografije.

To je prvi obisk španskega monarha v Barceloni, od kar je špansko vrhovno sodišče sredi oktobra nekdanjim katalonskim voditeljem dosodilo od devet do 13 let zapora zaradi njihove vloge v poskusu odcepitve Katalonije od Španije. Te obsodbe so sprožile množične nasilne proteste, v katerih je bilo poškodovanih več sto ljudi.

Kralj je v nagovoru na podelitvi poudaril, da »nasilje, nestrpnost ter omalovaževanje pravic in svoboščin drugih« nimajo prostora v Kataloniji. Ob tem je pozdravil prispevek »pluralne in vključujoče Katalonije« k španski demokraciji.

Zbrane je v španščini, katalonščini in angleščini nagovorila tudi 14-letna princesa Leonor, po kateri je nagrada poimenovana. »Katalonija bo vedno imela poseben mesto v mojem srcu,« je dejala španska prestolonaslednica.

Katalonija je sicer tudi ena od osrednjih tem pred nedeljskimi parlamentarnimi volitvami, ki bodo že druge v pol leta. Glede na ankete se Španiji znova obeta politična blokada, saj nobeden od političnih blokov verjetno ne bo dobil večine v parlamentu.